Het was de eerste regionale ijsdag van deze winter!

Afgelopen dag was de eerste regionale ijsdag van dit winterseizoen. In het midden, zuiden en oosten lag de maximumtemperatuur op grote schaal onder het vriespunt. Wanneer het 24 uur lang vriest is sprake van een ijsdag. De kou veroorzaakt deze nacht, in combinatie met neerslag, op verschillende plaatsen gladde wegen. Vooral bruggen en viaducten kunnen glad zijn. In het binnenland is kans op IJZEL en in het oosten en zuidoosten valt later in de nacht een paar centimeter sneeuw. 

Op de volgende weerstations is een ijsdag genoteerd (hierbij de maxima per station):

  • Westdorpe (Zeeuws-Vlaanderen): -0,9 graden
  • Gilze Rijen (Midden-Brabant): -0,7 graden
  • Deelen (Veluwe): -0,5 graden
  • Volkel (Noordoost-Brabant): -0,5 graden
  • Eindhoven (Zuidoost-Brabant): -0,3 graden
  • Twenthe (nabij Enschede): -0,3 graden
  • Hupsel (Achterhoek): -0,2 graden
  • Arcen (Noord-Limburg): -0,2 graden
  • Ell (Midden-Limburg): -0,2 graden
  • Woensdrecht (Zuidwest-Brabant): -0,2 graden

Op het landelijk hoofdstation in De Bilt kwam de temperatuur tijdens de nacht naar zaterdag op +0,6 graden en dus noteren we nog geen officiële ijsdag. Maastricht noteerde als enige station in het zuidoosten een maximumtemperatuur boven nul; 1,1 graden.

De eerste ijsdag van het seizoen dient zich eerder aan dan vorig jaar. Toen bleef de maximumtemperatuur pas op 29 december voor het eerste steken onder nul. De laatste keer dat in ons land een ijsdag werd genoteerd was op 10 februari van dit jaar. Vrijwel het hele land noteerde toen een ijsdag. Het was die dag grijs en er waaide een koude oostenwind.

IJsdagen normaal

In het oosten komen in een gemiddelde winter 11 ijsdagen voor en in het noordoosten zelfs 12 à 13. Het zuidwesten telt volgens de klimatologie slechts 5 ijsdagen in een normaal winterseizoen. Normaal gesproken komen op het landelijk hoofdstation in De Bilt 8 officiële ijsdagen voor in de periode november t/m april.

Recordaantal ijsdagen

Het hoogste aantal ijsdagen werd genoteerd in de winter van 1962-1963 in Eelde met 55 ijsdagen. Voor De Bilt staat het record op 49 gemeten in 1946-1947. Vlissingen kent een record van 44 gemeten in de winter van 1962-1963. Er is nog nooit een winter geweest waarin het op geen enkel KNMI-station tot een ijsdag kwam.

Foto: Jannes Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Sinterklaasavond verloopt rustig met 6-8 graden, een matige wind en het blijft lekker droog. Komende dagen is het met 8-10 […] Lees meer

In het winterseizoen is het altijd goed om op te letten of het glad is. Niet alleen automobilisten kunnen hinder […] Lees meer