Gladheid door sneeuw en ijzel vanavond

Op grote schaal kan het vanavond en vooral komende nacht glad worden door sneeuw en ijzel. Een neerslaggebied verdrijft geleidelijk het koude weer van de afgelopen dagen en dat gaat niet zonder slag of stoot. In Oost-Brabant, Limburg, Oost-Gelderland, Oost-Overijssel en Oost-Drenthe kan een paar centimeter sneeuw vallen. Langs de Duitse grens en in de Limburgse heuvels kan zelfs 5 cm vallen! Elders, met uitzondering van het westen en noorden, kan het spekglad zijn door ijzel. Komende dagen is het een stuk zachter en is van gladheid voorlopig geen sprake meer.

Vandaag belooft een ijskoude dag te worden. Vanochtend vroeg vriest het op veel plaatsen en regionaal komt dichte mist voor. Deze vroege ochtend was het zicht in Vlissingen slechts 63 meter en op Schiphol 64 meter. De mist lost maar met moeite op en het kan tot de middag duren tot het zicht iets beter wordt.

Vanmiddag blijft het op veel plaatsen grijs, maar verspreid over het land kan het wolkendek breken en dan is het even flink zonnig. In de zonnige gebieden loopt het kwik op naar een graad of 3 en op de Wadden wordt het circa 5 graden. Waar het grijs en mistig blijft, is het ronduit kil met temperaturen die niet of nauwelijks boven het vriespunt uitkomen. Lokaal blijft het zelfs de hele dag vriezen en dan kunnen we spreken van een ijsdag.

Eerste grootschalige sneeuwval van het winterseizoen

Vanavond komen in het zuiden, zuidoosten en oosten nog enkele opklaringen voor en koelt het af naar 0 tot -2 graden. De gevoelstemperatuur ligt rond -5 graden en de Sint doet er dan ook goed aan zijn thermotoga aan te trekken. In het westen is het minder koud met minimaal 2 graden en op de Wadden stijgt het kwik zelfs naar een graad of 6. Vanuit het noordwesten neemt de bewolking toe en langzaam breidt een neerslaggebied zich uit over ons land. In de loop van de middag valt in het noordwesten de eerste neerslag. Aan het begin van de avond bereikt het neerslaggebied het zuidwesten, midden en noordoosten van het land. Het oosten en zuiden komen in de tweede helft van de avond aan de beurt. In het uiterste zuidoosten kan het tot de tweede helft van de nacht duren voordat de eerste neerslag valt.

In de kustgebieden valt hoofdzakelijk regen. Omdat de wegdektemperaturen daar boven nul liggen is de kans op gladheid nihil. Ten oosten van de lijn Terneuzen – Amersfoort – Groningen valt een mengeling van regen en natte sneeuw. De (wegdek)temperaturen liggen daar rond of iets onder het vriespunt. Lokaal kan het levensgevaarlijk glad worden door ijzel! Ten oosten van de lijn Tilburg – Arnhem – Emmen valt de neerslag hoofdzakelijk als sneeuw, goed nieuws dus voor de winterliefhebbers daar. Er kan 1-3 cm vallen en daardoor wordt het landschap voor een aantal uur wit. In Twente, de Achterhoek en Limburg (vooral de heuvels) zou langs de Duitse grens zelfs 5 cm sneeuw kunnen vallen! Op grote schaal is het dan ook glad. De gladheid duurt de hele nacht.

De sneeuw maakt het voor het gevoel echt winters, maar het wintergevoel is maar van korte duur. Geleidelijk treedt zondagochtend ook in het binnenland de dooi in. In Zuid-Limburg verdwijnen de laatste ijzel en sneeuw pas rond het middaguur. Zondagmiddag is het grijs en van tijd tot tijd valt lichte (mot)regen. De gevallen sneeuw smelt dan ook snel weg. We hebben dan enorm grote temperatuursverschillen in ons land. In het zuidoosten en oosten wordt het niet warmer dan 1 of 2 graden, daarmee is het waterkoud. In de Randstad wordt het circa 5 graden en langs de kust maar liefst 9. Pas in de late avond bereikt de zachtere lucht ook het binnenland, in de nacht naar maandag gaat het niet meer vriezen.

Pakjesavond veel zachter dan vorig jaar

Voorlopig keert het winterweer niet terug. De werkweek start grijs en zo nu en dan valt een bui. Het is zacht voor de tijd van het jaar met maxima van 8-10 graden. Normaal komt het kwik begin december uit op 6-7 graden.

Pakjesavond lijkt grotendeels droog te verlopen met een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. De kans op regen is circa 10% in het westen en 30% langs de oostgrens. Er staat een zwakke tot matige zuidwestenwind. Sinterklaas en de Pieten hoeven dan ook niet bang te zijn van het dak te waaien. Op Sinterklaasavond is het 6-8 graden.

Daarmee is het voor de Goedheiligman een stuk aangenamer cadeautjes rondbrengen dan vorig jaar. Toen lag het kwik in het oosten aan het begin van de avond al rond -5 graden en voor het gevoel was het nog een paar graden kouder! In De Bilt was het die dag rond 20:00 uur ongeveer -3 graden. Uiteindelijk kwam de minimumtemperatuur op grote schaal uit op -4 tot -10 graden!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Op grote schaal kan het vanavond en vooral komende nacht glad worden door sneeuw en ijzel. Een neerslaggebied verdrijft geleidelijk […] Lees meer

Op grote schaal kan het vanavond en vooral komende nacht glad worden door sneeuw en ijzel. Een neerslaggebied verdrijft geleidelijk […] Lees meer