Veel bladval door onstuimig herfstweer

Deze week krijgen we onvervalst herfstweer met regelmatig regen en vandaag ook veel wind. Aan zee waait het krachtig tot hard, windkracht 6-7. Er is kans op zware windstoten van circa 75 km/uur, vooral in het Waddengebied. Het herfstachtige weer leidt mogelijk tot vertraging op het spoor door bladval. Daarnaast is kans op langere files. Ook later in de week staat winderig herfstweer op het programma.

Vanochtend is het grijs en regenachtig. Later op de dag is er een mix van opklaringen en korte buien. De wind speelt een hoofdrol en draait vanochtend van zuidwest naar west. Het waait matig tot vrij krachtig in het binnenland en krachtig tot hard (6-7 Bft.) aan zee. Vooral in het Waddengebied zijn windstoten mogelijk tot circa 75 km/uur. De maximumtemperatuur ligt rond 17 graden.

Regen, wind en bladval veroorzaken overlast op weg en spoor

Wind en regen leiden meestal tot meer en langere files op de weg. Daarnaast moet het treinverkeer rekening houden met bladval. Vooral Sprinters hebben last van de bladeren op de rails, omdat deze treinen vaker moeten remmen en weer optrekken. De wielen van de trein malen gevallen bladeren fijn en kunnen in combinatie met vocht en roest een dunne, gladde laag op de rails vormen.

Treinen slippen hierdoor soms door en dan ontstaan de zogenaamde vierkante wielen. Als maatregel rijden de treinen vaak langzamer en dat zorgt voor vertraging en uitvallende treinen in de dienstregeling. Ook blijven spoorwegovergangen nabij stations als veiligheidsmaatregel soms langer dicht. Afgelopen week ondervond de NS op enkele trajecten ook al hinder van gladde sporen en vielen treinen uit. Deze week krijgen de spoorwegen voor het eerst te maken met intensievere bladval.

Ook woensdagnacht en donderdag veel wind

Morgen waait er een frisse wind uit het westen tot noordwesten. Het wordt circa 15 graden en het weerbeeld bestaat uit een mix van buien en zon. In het zuidwesten zal de zon vaker te zien zijn dan in het noorden en oosten.

Woensdag belooft op veel plaatsen een droge dag te worden, al zijn vooral in de ochtend in het noorden nog wel een paar buitjes mogelijk. Het weerbeeld bestaat verder uit wolken en zon, waarbij de dag in het zuiden en zuidwesten het zonnigst verloopt. Het wordt circa 15 graden bij een matige tot vrij krachtige westenwind. Eind van de middag en in de avond neemt de wind in kracht toe.

Donderdag staat een passage van een storing op het programma. Naast regen betekent dit ook veel wind. Volgens de laatste verwachtingen waait het vooral in de ochtend hard uit het westen tot noordwesten. Het wordt slechts 13-16 graden.

Ook vrijdag en komend weekend blijft het wisselvallig herfstweer. De maximumtemperatuur ligt met 13-15 graden iets onder de normale waarde (circa 16 graden) voor begin oktober.


Kies deze herfst voor voordelige energie! Bij Essent geniet je nu van extra voordelen dankzij deze unieke aanbiedingen en acties!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Update 13:30 uur. Deze dierendag is het grote delen van de dag droog, maar morgen krijgen we te maken met […] Lees meer

Vandaag en dit weekend maakt een lagedrukgebied vanaf de oostkust van Canada de oversteek naar Europa. De voormalige orkaan Maria […] Lees meer