Vuurtornado Scheveningen: de oorzaken

Bij het uit de hand gelopen vreugdevuur in Scheveningen waren geregeld vuurtornado’s te zien. Hoe ontstaan die?

Een vuur is heel erg heet. Warme lucht is lichter dan koude lucht. De warme lucht stijgt op terwijl de koude lucht aan het aardoppervlak blijft. Vergelijk het met een heteluchtballon. Wanneer met de gasbrander de lucht in de ballon wordt verwarmd, stijgt deze. Wordt de ballon helemaal niet verwarmd dan blijft deze aan de grond. Als warme lucht opstijgt moet deze aan het aardoppervlak op de een of andere manier worden aangevuld. Vergelijk het met een badkuip waar je een emmer water uithaalt. Wanneer je dat doet blijft er geen gat over in het water, maar het water stroomt naar de plek waar je met de emmer hebt geschept.

Wervelend

Door turbulentie ontstaan willekeurig allerlei wervelingetjes in de opstijgende hete lucht. Deze worden steeds groter en uiteindelijk ontstaat er een vuurtornado.

Aan de top van de 40-50 meter hoge brandstapel waaide het harder dan op het strand. Hierdoor trokken de vuurtornado’s het land een beetje schuin hangend op. De bovenkant ging voorlopen op de onderkant. De vuurwervels losten op omdat ze schuin gingen hangen en steeds verder van de vuurbron af kwamen te liggen.

Fikse bosbrand

Vuurtornado’s komen voornamelijk voor bij bosbranden, bijvoorbeeld in de zomer in Zuid-Europa, als daarbij veel wind staat.

Foto: ANP

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Op Vlieland en Terschelling zijn woensdagochtend verschillende containers aangespoeld. De containers waren overboord geslagen door de harde wind. Lees meer

Opnieuw is Indonesië getroffen door natuurgeweld. Dit keer kreeg het Indonesische eiland Java te maken met een aardverschuiving door hevige regenval. Lees meer