App maakt betere verwachting hagelbuien mogelijk

Hagelbuien kunnen enorme schade veroorzaken en om een betere verwachting van deze buien te maken hebben onderzoekers van de universiteit van Graz een app ontwikkeld. Hierin kunnen burgers hagelbuien doorgeven, inclusief de grootte van de hagelstenen.

Door klimaatverandering worden de hagelstenen groter en verschuift het hagelseizoen. Dat was altijd van mei tot september, maar afgelopen jaar begonnen de hagelbuien al in april.

“Hoe meer informatie we hebben, des te kansrijker de ontwikkeling van nieuwe anti-hagelinstrumenten zal zijn,” zegt Helmut Paulitsch van het Instituut voor Hochfrequenztechnik aan de Technische Universiteit van Graz.

De app is vooralsnog alleen bruikbaar in Oostenrijk, maar zou in de toekomst ook door Nederlandse hagelonderzoekers gekopieerd kunnen worden.

Tags:

Groot-Brittannië gaat een lang en warm weekend tegemoet. De temperaturen kunnen oplopen tot 28 graden. Komende maandag hebben de Britten bank holiday. Lees meer

In het altijd zomerse Cyprus is het prima voetbalweer bij APOEL - Ajax. Het is niet al te warm en dat is later deze week wel anders. Lees meer