Teruglezen: zware onweersbuien

zware onweersbuien

Er trokken zware onweersbuien over het land. Hierbij kwamen grote hagelstenen en zware windstoten tot 83 km/uur voor. Plaatselijk viel veel regen in korte tijd. In De Bilt viel ruim een halve maandsom met 40,9 millimeter. Voor de provincie Noord-Brabant gold eind van de middag en begin van de avond enige tijd code oranje. 

Hieronder kun je het verloop van de buien teruglezen:

23:00 Einde live-blog

De laatste (zware) onweersbuien hebben het noordoosten van het land verlaten en daarmee komt dit live-blog ten einde. Komende nacht zijn nog buien mogelijk, lokaal met een klap onweer, maar deze buien zijn duidelijk minder zwaar.

22:50 Zwaarste buien (nagenoeg) het land uit

De zwaarste buien zijn bijna het land uit. Vanuit het zuiden komen nieuwe buien opzetten, maar dat zijn duidelijk minder zware buien

22:45 uur prachtig flimpje van het naderende onweer in Groningen

22:30 Onweer bijna het land uit

Het onweer is bijna het land uit. In het noordoosten komt nog onweer voor, elders in Groningen regent het nog flink. Vanuit het zuiden komen nog enkele buien voor, mogelijk nog met een klap onweer, maar de zwaarste buien hebben we gehad.

22:10 Onweer fraai in beeld

21:50 Onweersbuien in het noordoosten

21:40

21:25 uur Geen waarschuwingen meer voor de westelijke helft

Het KNMI heeft code geel voor de westelijke helft ingetrokken. In de oostelijke helft is nog wel kans op onweersbuien met kans op hagel en windstoten.

21:20 Ruim halve maandsom in De Bilt

De onweersbuien van vandaag hebben in De Bilt 40,9 millimeter opgeleverd. Dat is ruim de helft van wat normaal valt in een hele maand. Normaal valt in de gehele maand juni 65,6 millimeter

Juni 2019 was al een natte maand met 80,5 millimeter en is nu nog natter geworden. De bijna 41 millimeter van deze woensdag maakt een maandsom van ruim 121 millimeter.

Ook donderdag en vrijdag is nog kans op enkele buien, maar bijzonder grote neerslaghoeveelheden worden daarbij niet meer verwacht.

20:50 Onweer nadert de noordelijke provincies

20:40 Buien trekken verder noordwaarts

De onweersbuien trekken geleidelijk verder naar het noorden. De zwaarste buien zitten nu in Overijssel. Vooral in Flevoland regent het flink. Ook in het zuidwesten komen (weer) buien voor.

20:30 Prachtige wolkenluchten aan de voorzijde van het onweerscomplex

20:15 Lokaal veel regen

Tot nu is lokaal al veel regenwater gevallen. In Meerkerk en in IJsselstein is tot 20 uur al 38 en in Dongen 37 millimeter gevallen.

20:00 Flinke hagelstenen zo groot als muntstukken in Deventer

19:50 Zwaarste buien nu in Midden-Nederland

Ook boven België zitten nog een paar forse exemplaren.

19:10 Code oranje Noord-Brabant voorbij

Code oranje voor de provincie Noord-Brabant is beëindigd. Er geldt nog wel overal een waarschuwing (code geel).

18:40

18:35 Buien trekken geleidelijk verder naar het noorden

17:50: Flinke hagel in Etten-Leur

17:40: Noord-Brabant code oranje

Brabant heeft inmiddels code oranje voor zware onweersbuien met kans op hagel en zware windstoten. De overige provincies hebben (nog) code geel.

17:00

Ben Saanen uit Budel maakte deze prachtige foto van het naderende onweer in het Brabantse Budel

16:50 Zware onweersbuien in Brabant

Vanuit België trekken nu zware onweersbuien het land in. Vooral de regio's Breda en Eindhoven liggen in de vuurlinie.

15:35 Stevige buien onderweg

Flinke onweersbuien ontstaan boven het noorden van Frankrijk en boven België. Deze trekken geleidelijk naar het noorden tot noordoosten.

15:25

14:15

Nieuwe stevige onweersbuien zijn ontstaan in de Achterhoek en nabij Nijmegen. Ook zien we nieuwe onweersbuien vanuit Frankrijk het zuiden van België intrekken.

11:25 Overijssel aan de beurt

In het noordoosten van Gelderland onweert het flink en dit trekt komend uur over de oostelijke helft van Overijssel. Ook het zuidoosten van Drenthe pikt hier waarschijnlijk nog wat van mee. Verder zit er nog een zware onweersbui in de Eifel, Duitsland.

11:10 14 militairen in opleiding gewond door bliksem

Een aspirant-militair is vanochtend zwaargewond geraakt door een blikseminslag op een militair oefenterrein in Ossendrecht (Noord-Brabant). Deze persoon is met een traumahelikopter naar een ziekenhuis vervoerd, meldt de marechaussee. Dertien andere leerlingen zijn lichtgewond naar het ziekenhuis gebracht voor controle.

Bron: ANP

10:55 Woningbranden door blikseminslagen

Door blikseminslagen braken vanochtend branden uit in een huis op een vakantiepark in Cadzand (Zeeland) en een woning in Spijkenisse. Bij beide branden vielen geen gewonden.

De bewoners van het huis in Cadzand zijn opgevangen in het hoofdgebouw van het vakantiepark. Na het afronden van het blussen kunnen de bewoners terug naar hun woning, meldt de Veiligheidsregio Zeeland.

In het huis in Spijkenisse woedt de brand op de zolder. De Veiligheidsregio Rijnmond laat weten dat de bewoners in veiligheid zijn.

Bron: ANP

10:30 Indrukwekkende wolken

Het onweer van vanochtend levert bijzondere en indrukwekkende wolkenluchten op. Een kleine selectie:

 

10:20 Fel onweer in Midden-Nederland

Op dit moment trekt een stevige onweersbui over het midden van Nederland. Eerder vanochtend trok de bui al over Zuid-Holland. Dat leverde blikseminslagen en zware donders op. Komende uren trekt het onweer verder richting Gelderland en Overijssel.

10:00 De verwachting

Vanochtend al trekken fikse onweersbuien vanuit het zuidwesten over het land. Na deze buien breekt de zon door en daardoor wordt het snel broeierig warm met 24-30 graden en een hoge luchtvochtigheid. Vanmiddag ontstaan daardoor al snel nieuwe onweersbuien. Bij deze buien is kans op grote hagel (meer dan 2 centimeter), zware windstoten tot 90 km/uur en zeer lokaal zelfs meer dan 100 km/uur. Ook valt veel regen in korte tijd en is kans op wateroverlast. De zwaarste buien zijn voor het oosten.

Deze zware buien trekken tegen de avond het land uit. In de eerste helft van de avond volgen vanuit het zuidwesten nieuwe onweersbuien, die zijn hevig, maar minder zwaar dan de buien van vanmiddag. In de loop van de middag verdwijnen de onweersbuien.

Lees ook het weerbericht Nederland.

Foto: ANP

Tags:

Vanaf komende zondag wordt het heet. Er is grote kans dat het volgende week landinwaarts meerdere dagen achter elkaar ruim 30 graden wordt. Lees meer

Zeker zes mensen zijn om het leven gekomen door heftige overstromingen in de Turkse noordoostelijke provincie Trabzon. Nog vier vermisten. Lees meer