Meivakantie wordt wisselvallig en koud

De meivakantie zal koud en wisselvallig verlopen. Zeker tot en met Koningsdag moeten we het doen met maxima van 10-12 graden. Normaal is het eind april 14 graden aan zee tot 17 in het oosten en zuidoosten. In het weekend valt slechts lokaal een beetje regen. Volgende week verwachten we buien met kans op onweer, hagel en natte sneeuw. Deze verwachting geldt helaas ook voor Koningsdag.

Tijdens de eerste week van de meivakantie stroomt met een noordwestelijke wind koude lucht afkomstig vanaf IJsland uit over ons land. Zolang de wind uit deze hoek blijft waaien zit warm en zonnig lenteweer er absoluut niet in. Pas in het laatste weekend van april komen er kansen op temperaturen van 15 graden of meer. Dit komt doordat sommige computerberekeningen de wind dan laten draaien naar een warmere zuidelijke richting. Mocht daadwerkelijk een weersverbetering optreden dan is dat goed nieuws voor wie nog een tweede week meivakantie heeft.

Weekend overwegend droog

Is het daarmee slecht weer? Zeker niet de hele tijd. In het komende weekend profiteren we nog van een hogedrukgebied in onze omgeving. Hierdoor is het meestal droog, maar vooral zaterdag valt plaatselijk soms wat regen. Verder zijn er veel wolkenvelden en is de zon slechts af en toe te zien. Aan zee is de kans op zon het grootst. Het wordt 9 graden in het noorden tot 12 in het zuiden, maar door een matige tot vrij krachtige noordwestenwind voelt het nog wat kouder aan.

Maandag stroomt tijdelijk iets zachtere lucht uit over het land. Het wordt 12 graden aan zee tot lokaal 15 graden in het zuiden. In de loop van de dag trekt vanuit het noordwesten een regengebied het land binnen. Hoe laat dit precies zal zijn is nu nog niet aan te geven. Na het neerslaggebied steekt een frisse noordwestenwind op en koelt het af naar een graad of 7.

Winterse buien op komst

Vanaf dinsdag stroomt erg koude lucht uit over ons land. Op ruim 5 kilometer hoogte daalt de temperatuur naar -37 graden. Zo’n koude bovenlucht staat garant voor winterse buien met regen, hagel en onweer. Tijdens de nachtelijke uren en ’s ochtends vroeg is ook kans op natte sneeuw. Ook op Koningsdag krijgen we waarschijnlijk met enkele winterse buien te maken. De maxima liggen vanaf dinsdag op 10-12 graden. Tijdens buien is het flink kouder. 

Koningsspelen op de meeste plaatsen droog

Voordat de meivakantie begint worden vrijdag nog de Koningsspelen gehouden. Het wordt de ‘warmste’ dag van de week. Tijdens de start van de Koningsspelen is het een graad of 10 en vervolgens loopt de temperatuur langzaam op naar 12 graden in het Waddengebied tot 15 graden in het zuiden. De maxima liggen daarmee slechts 2 graden onder de normaal. Een matige, in het noorden vrij krachtige, westenwind laat het echter kouder aanvoelen.

Het is overwegend bewolkt en ’s ochtends kan vooral in het noorden en noordoosten plaatselijk een beetje regen vallen. ’s Middags maakt het oosten kans op een lokale bui. Verreweg de meeste plaatsen houden het echter droog.

Foto: Jannes Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

In de vroege ochtend is het bijzonder koud. In grote delen van het land vriest het op dit moment en …
Lees meer...

 

Het is koud vanochtend vroeg met op grote schaal lichte vorst. Het koudst werd het in Heino (Overijssel) met -3,9 …
Lees meer...