Brrr wat is het koud!

Het is koud vanochtend vroeg met op grote schaal lichte vorst. Het koudst werd het in Heino (Overijssel) met -3,9 graden. Aan de grond vroor het zelfs op een aantal plaatsen matig. De laagste temperatuur op 10 cm hoogte werd genoteerd in Enschede met -8,6 graden. Fruitbomen kunnen schade oplopen door de forse nachtvorst, autoruiten moeten gekrabd worden en handschoenen, sjaal en muts zijn geen overbodige luxe. Bovendien kan een enkele stalen brug en fietsbrug glad zijn! 

De fruitbomen staan momenteel in bloei of het begin van de vrucht is net gevormd. Vorst kan de hele fruitoogst vernietigen, wanneer fruittelers geen of onvoldoende maatregelen nemen. Boeren zijn daarom massaal in de weer om de boomgaard te verwarmen met vuurpotten of de vrucht te beschermen door water te sproeien.

Door water te sproeien zal op de bloesem een ijslaagje ontstaan. Zolang het proces van water sproeien en ijsvorming doorgaat zal de temperatuur van de bloem of vrucht nauwelijks onder het vriespunt dalen, doordat bij het vormen van ijs warmte vrijkomt. Op deze manier wordt de oogst beschermd tegen vorstschade.

Komende nacht nog kouder

De temperatuur loopt gedurende de dag op naar maximaal 7 graden in het Waddengebied tot 10 graden in Zeeuws-Vlaanderen. Normaal wordt het 11 graden op de Wadden tot ruim 14 in het uiterste zuiden. Het is vanochtend eerst flink zonnig, maar geleidelijk ontstaan stapelwolken die het de zon moeilijk maken. Eind van de middag wordt het in de kustgebieden steeds zonniger. In de avond klaart het ook landinwaarts breed op.

Komende nacht kan het onder een heldere hemel nog verder afkoelen dan afgelopen nacht. We verwachten minima tussen -2 en -7 graden! Alleen in het westen van Zeeland blijft de temperatuur lokaal boven nul. Aan de grond vriest het op het platteland mogelijk lokaal zelfs 10 graden!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

De meivakantie zal koud en wisselvallig verlopen. Zeker tot en met Koningsdag moeten we het doen met maxima van 10-12 …
Lees meer...

 

Tijdens de sportactiviteiten van de Koningsspelen blijft het meest droog. Er is veel bewolking met af en toe een streepje …
Lees meer...