Cycloon Trevor aan land in Australië

Het noorden van Australië maakt zich op voor nieuw noodweer. Nadat Townsville in februari al te maken kreeg met overstromingen, komt nu cycloon Trevor aan land.

Goed nieuws voor het eerder dit jaar zwaar getroffen Townsville: de grootste stad van de regio blijft grotendeels buiten schot. Cycloon Trevor bevindt zich nu in het noorden van de staat Queensland en trekt westwaarts. Boven land neemt de cycloon in kracht af, maar woensdag wint Trevor boven zee weer aan kracht, zo is de verwachting. Donderdag en vrijdag ligt Trevor boven zee tussen Queensland en het Noordelijk Territorium.

Categorie 3

Op verschillende plekken kan Trevor – een cycloon van categorie 3 op een schaal van 5 – regionaal 140 tot 200 millimeter neerslag veroorzaken. In de gebieden rond het oog van de cycloon kan een aanhoudende stroom van zeer zware onweersbuien zelfs 300 tot 400 millimeter meebrengen.

Daarbij gaat de cycloon gepaard met zware windstoten, oplopend tot 110 kilometer per uur boven land. De wind kan schade veroorzaken, maar naar verwachting levert vooral de grote hoeveelheid neerslag problemen op.

Foto: EPA

Tags:

Heb je juist behoefte aan een beetje warmte en rol je je handdoek het liefst meteen uit op het strand? Er zijn genoeg plekken te bedenken waar het warm is in maart en je dit kunt doen. Lang reizen is niet eens nodig! Lees meer

Miljoenen mensen zijn getroffen door cycloon Idai. Daarmee kan de storm zelfs de grootste weergerelateerde natuurramp ooit zijn op het zuidelijk halfrond. Lees meer