Cycloon Mozambique mogelijk grootste weerramp zuidelijk halfrond ooit

De cycloon die de afgelopen dagen het zuidoosten van Afrika trof kan wel eens uitgroeien tot de grootste weersgerelateerde natuurramp ooit op het zuidelijk halfrond. Met die onheilspellende boodschap kwam het Wereldvoedselprogramma van de VN dinsdag.

Volgens de organisatie bevonden zich 1,7 miljoen mensen in Mozambique in het pad van de cycloon terwijl in buurland Malawi nog eens 920.000 mensen werden getroffen. De orkaan ging gepaard met vloedgolven met een hoogte van 6 meter die een “ongelofelijke verwoesting” veroorzaakten in een groot gebied.

Dodental loopt op

Het officiële dodental ligt op bijna 200 in diverse landen maar de VN vreest dat dit aanzienlijk zal oplopen. De regering van Mozambique zei al rekening te houden met meer dan 1000 slachtoffers.

Ook het Rode Kruis denkt dat het aantal slachtoffers nog zal oplopen. De hulporganisatie laat weten dat het samen met de NASA en de Europese ESA drukdoende is om satellietbeelden te bekijken, om er op die manier achter te komen waar zich mogelijk nog mensen bevinden.

Foto: AFP

Tags:

Het noorden van Australië maakt zich op voor nieuw noodweer. Nadat Queensville eerder al te maken kreeg met overstromingen, komt nu cycloon Trevor aan land. Lees meer

Hevige regenval heeft in het midwesten van Amerika grote overstromingen veroorzaakt. Zeker drie mensen zijn door het wassende water omgekomen. Lees meer