Neerslag op weg naar brandgebieden Californië

Na de ongewoon droge eerste helft van november in het noordwesten en het noorden van de Amerikaanse staat Californië, zal deze week het weer drastisch omslaan. Er wordt in de loop van de week overvloedige regenval in het noordwesten van de Verenigde Staten verwacht.

De eerste neerslag trekt vanuit het westen binnen in de nacht van dinsdag op woensdag. Mogelijk valt er zelfs wat (natte) sneeuw donderdag op Thanksgiving Day. In het Cascade-gebergte volgt woensdag en donderdag sowieso sneeuw.

Lokaal 50-100 mm regen

In Noord-Californië, het gebied dat getroffen is door de dodelijke ‘Camp Fire’, valt naar verwachting plaatselijk 50 tot 100 millimeter regen. Op grote schaal komt het tot circa 20 mm regen. Deze neerslag zou kunnen helpen om de natuurbranden onder controle te krijgen. Wel ontstaat er door die neerslag een verhoogd risico op aardverschuivingen en modderstromen. Dit zal de zoektocht naar slachtoffers bemoeilijken.

De branden hebben 61.000 hectare en 12.000 woningen in de as gelegd. Het platgebrande gebied is ook vatbaarder voor modderstromen en aardverschuivingen. Omdat bomen en struiken zijn verbrand, spoelt de aarde makkelijker weg met de regen. Ook is er door het vuur een harde, wasachtige laag ontstaan, die water eerder afstoot dan absorbeert. Pas eind november verwacht de brandweer de bosbranden onder controle te hebben.

Nog 1000 mensen vermist

Het duurt nog tot eind november voordat de immense bosbrand in Californië onder controle is. Dat heeft de Californische staatsdienst voor bosbeheer en brandbescherming bekendgemaakt.

De brand, die Camp Fire wordt genoemd, brak uit op 8 november en heeft sindsdien het leven gekost aan 79 mensen. ,,Dit is ongekend. Dit heeft nog nooit iemand meegemaakt. Een brand die die zo verwoestend is en zo veel levens heeft geëist”, zei sheriff Kory Honea van Butte Country.

Officieel zijn er nog 993 mensen worden nog vermist.  De reddingsdiensten verwachten wel dat het dodental nog verder oploopt. Nu al is Camp Fire de dodelijkste bosbrand in de geschiedenis van Californië.

Foto: NASA

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Verzekeringsmaatschappij Vereinigte Hagel moet als gevolg van de droogte dit jaar voor het eerst meer schade uitbetalen dan dat ze premie binnenkrijgt. Lees meer

Voor de tweede keer in een week tijd wordt Vietnam getroffen door een zware storm. Afgelopen weekend kreeg het land het al zwaar te verduren. Lees meer