Goede zomer voor campings en hotels

Op de Nederlandse campings was het afgelopen zomer drukker dan vorig jaar. Het aantal gasten steeg in juli en augustus naar 1,7 miljoen, dat is bijna 11 procent meer dan dezelfde maanden in 2017. Het aantal overnachtingen nam toe naar 10,5 miljoen (plus 4,8 procent), meldt het CBS.

Zeeland was de provincie waar de meeste kampeerovernachtingen werden geteld, zowel van binnenlandse als van buitenlandse gasten. Dat waren vooral Duitsers en in mindere mate Belgen. Gelderland staat op de tweede plaats, die provincie was vooral in trek bij Nederlandse kampeerders.

Ook hotels trokken meer gasten. Ze telden in juli en augustus 5,8 miljoen gasten, ruim 5 procent meer dan vorig jaar zomer. Het aantal overnachtingen steeg met dik 7 procent maar 10,8 miljoen. Er waren meer Nederlandse gasten, maar er waren vooral ook meer buitenlandse gasten. Ze kwamen uit Duitsland, Groot-Brittannië, België en de Verenigde Staten.

Bungalowparken verwelkomden ook meer bezoekers, een plus van 4 procent ten opzichte van zomer 2107. De toename van het aantal gasten en overnachtingen leidde vanzelf tot een stijging van de omzet in de hele logiesbranche.

Ongekend warme zomer

Dat zoveel mensen in eigen land bleven is niet gek. Het was de warmste zomer sinds 1706 met in De Bilt gemiddeld 18,9 graden tegen 17,0 normaal. Landelijk gemiddeld scheen de zon 759 uur zon tegen 608 uur normaal en daarmee was het sinds 1976 niet zo zonnig. Er viel over het hele land 122 mm tegen 224 normaal. Slechts in zeven zomers werd nog minder regen gemeten.

Foto: ANP – Remko de Waal

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Tenerife werd afgelopen weekend geteisterd door huizenhoge golven. Enkele appartementen vlak aan de kust zijn hierdoor beschadigd. Lees meer

Al zou de zon de rest van deze herfst niet meer schijnen, dan nog is dit de zonnigste herfst ooit gemeten. Recordjaar 1959 is nu al verslagen. Lees meer