Weekverwachting: zon of hardnekkige mist

Het blijft deze week droog. Dat is het makkelijke gedeelte van de weersverwachting voor de komende dagen. Veel lastiger is de dagelijkse hoeveelheid zon. In de nachten ontstaat gemakkelijk mist en het is elke dag de vraag hoe goed en of deze mist overdag oplost. Op een zonnige middag wordt het 5-7 graden, blijft het grijs dan komt de temperatuur niet verder dan een graad of 3.

Er ligt een, bijzonder krachtig, hogedrukgebied boven ons land. Vooral op maandag is de luchtdruk uitzonderlijk hoog met regionaal maar liefst 1048 millibar. Het bijbehorende weerbeeld is droog met weinig wind. In de nachten kan het licht vriezen en is grote kans op mist. Dagelijks is de vraag hoe snel, en vooral ook waar, deze mist oplost.

Lees meer over hoe mist ontstaat.

Zon of mist? – Maandag oost-west, dinsdag noord-zuid

Op maandag is de mist vermoedelijk het hardnekkigst in de oostelijke helft van het land. In de westelijke kustprovincies kan de middag zeer zonnig verlopen. Op dinsdag zijn de beste papieren voor een zonnige dag voor het noorden en heeft Zeeland de grootste kans op mist tot ver in de middag.

Lees door onder de foto.

Woensdag steekt een zwakke tot matige noordenwind op. De mist gaat dan in de loop van de dag over in lage bewolking. In grote delen van het land blijft de hoeveelheid zon zeer beperkt. Met wat geluk heeft het zuidoosten wel zonnige perioden.

Donderdagochtend start met mist en lage bewolking. De wind wordt oostelijk tot zuidoostelijk en voert gedurende de dag drogere lucht aan. Daardoor neemt vanuit het oosten de kans op zonnige perioden toe. Ook op vrijdag mag het oosten op meer zon rekenen dan het westen.

Overgang naar zachter en herfstachtig weer

Komend weekend draait de wind naar zuidwest en trekt aan, de kans op regen neemt toe en de temperatuur loopt op. Zondag wordt het 8-9 graden.

Foto’s: Jolanda Bakker

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Tags:

Nederland heeft vandaag te maken met een bijzonder hoge luchtdruk. In het zuiden worden zelfs luchtdrukrecords gemeten. Wat de gevolgen zijn lees jee hier. Lees meer

Gladheid in Nederland. Waarom strooien ze zout op de wegen als deze wegen droog zijn en het (nog) niet eens vriest? Lees de uitleg! Lees meer