Verspreid over het land enkele onweersbuien

In de namiddag kondigde het KNMI code oranje af voor zware onweersbuien. Het kwam uiteindelijk bijna nergens tot onweer. Alleen in het oosten van Brabant en over de Achterhoek trok een felle bui. Vannacht blijft vooral in de noordelijke helft van het land kans op een enkele onweersbui. De buien trekken in de loop van de nacht naar het noordoosten weg. Onderaan vind je het live-blog van eerder op de avond.

Eerder vanmiddag ontstonden al lokale onweersbuien. In de Randstad trok een stevige bui over, waarbij hagel en flinke blikseminslagen voorkwamen. Uiteindelijk viel in de omgeving van Zoetermeer ongeveer 6 mm neerslag. Ook in Limburg kwam het tot stevig onweer en heeft het zelfs een groot deel van de middag geregend. In Kerkrade kwam circa 10 mm neerslag naar bededen. De Nijmeegse Vierdaagse bleef net gespaard van buien. Onweer en regen trokken zuidoost van Nijmegen langs.

Voor de buien uit werd het in Maastricht nog 31,2 graden. Het warmst was het in Twente met 32,1 graden. In De Bilt bereikte het kwik met 29,4 graden net geen tropische waarden. Het weerbeeld kenmerkte zich door flink wat sluierwolken waar de zon veel moeite mee had. Hierdoor kon de temperatuur nauwelijks verder stijgen.

Broeierig door hoge luchtvochtigheid

Voor het gevoel was het vandaag veel warmer dan de temperaturen doen vermoeden. Door de hoge luchtvochtigheid van 50-60% voelde het aan als 34 graden! In gebieden waar regen viel, was het voor het gevoel zeer onaangenaam. Ook de Vierdaagselopers hebben flink wat warmte voor de kiezen gehad. In de bebouwde kom van Nijmegen werden maxima van 33 graden gemeten en door het broeierige weer was het onprettig wandelweer. Gelukkig voor de lopers wordt het komende dagen met middagtemperaturen van 24-26 graden een stuk aangenamer.

Live-blog over de buien

Check hier de actuele waarschuwing.

23:40 Het KNMI heeft code oranje beëindigd. Het kwam bijna nergens tot onweer, alleen in Oost-Brabant ontstond een felle bui. Vannacht vallen verspreid over het land onweersbuien, maar deze zijn lokaal en niet al te hevig. De grootste kans op buien is in de noordelijke helft van het land. Hierbij sluiten wij het live-blog.

21:59 Het onweer van de avond zit nu in Oost-Brabant. Pittig buitje, maar grootschalig is het allemaal niet. De kans dat het helemaal los gaat in de rest van het land is klein.

21:03 Inmiddels zitten er wat kleine buien tegen de Nederlands-Belgische grens aan te hikken. Deze buien en de wolkenvelden boven België trekken noordwaarts en precies in dit gebied zouden straks meer buien moeten ontstaan. Wel wordt de kans op zware buien alsmaar kleiner en het is zelfs de vraag of überhaupt iets ontstaat.

19:57 We wachten het onweer nog even af. Nu nog even genieten van de opklaringen. Terrasje pakken? Kan perfect nu! Laatste satellietbeeld:

19:06 Na regen komt zonneschijn… en straks nieuwe buien. Maar voordat het losgaat nog even deze mooie foto’s van Jannes Wiersema van deze namiddag!

18:54 Net over de grens in Duitsland ging het vanmiddag écht los. Waren de buien later Nederland binnengetrokken dan hadden wij deze taferelen ook gezien. Dit is geen waterattractie in een pretpark, maar gewoon de metro.

18:28 Op dit moment trekken de laatste buien van de middag het noordoosten uit. Het is nu tijdelijk een paar uur droog, maar straks kunnen de zwaardere jongens ontstaan. Hou de radar in de gaten om te zien of het bij jou gaat regenen.

17:50 Na de lokaal pittige buien van vanmiddag heeft het KNMI code oranje uitgegeven voor extreem weer. Vanavond trekken zware buien van zuidwest naar noordoost over het land. We houden je hier en via twitter op de hoogte.

 

Foto: Jannes Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

In Zuid-Europa is het aanhoudend heet en droog. Hierdoor zijn in landen als Italië en Kroatië al diverse bosbranden uitgebroken. …
Lees meer...

 

Vandaag wordt een broeierig warme dag. De temperatuur ligt in de zuidelijke helft van het land rond het middaguur al …
Lees meer...