Regionale hittegolf bij begin astronomische zomer

Het begin van de astronomische zomer wordt gemarkeerd met aanhoudend warm zomerweer. Een regionale hittegolf behoort tot de mogelijkheden en in het zuiden kan het donderdag zelfs 35 graden worden! Ook in de rest van het land is het donderdag vrij zonnig en behoorlijk warm met 26-31 graden. Morgen krijgen we van hetzelfde laken een pak: de zon schijnt uitbundig en met in het zuiden maxima van 30-33 graden is het tropisch warm.

Het warme zomerweer houdt maar niet op en dat terwijl de astronomische zomer pas woensdag ingaat. Vandaag hadden we op uitgebreide schaal te maken met tropische temperaturen en heel veel zonneschijn. In Eindhoven werd met 32,4 graden de hoogste temperatuur gemeten. Ook in De Bilt was het officieel tropisch met 30,9 graden. In het noorden ontstonden ’s middags stapelwolken, maar er was nog meer dan voldoende ruimte voor de zon. Het kwik steeg in Noord-Holland, Friesland en Groningen naar een zomerse 27-29 graden.

Morgen en woensdag is het door een noordenwind in de noordelijke provincies met 21-25 graden tijdelijk minder warm. Tevens komen daar stapelwolken voor. In het zuiden is het onverminderd heet met 30-33 graden. In het zuiden blijft het zonovergoten. De zonkracht bedraagt opnieuw 7-8, waardoor het risico op verbranden groot is.

Regionale hittegolf en zeer heet

Mocht het op maandag, dinsdag en donderdag 30 graden worden in het zuiden, dan is een regionale hittegolf een feit. Voor een hittegolf zijn vijf achtereenvolgende dagen met een maximumtemperatuur van 25 graden of hoger nodig, waarvan het op drie dagen warmer is dan 30 graden. Dit weekend hadden we al zomerse dagen te pakken in het zuiden. Zaterdag mat weerstation Westdorpe (Zeeuws-Vlaanderen) 25,9 graden. Zondag kwam weerstation Gilze-Rijen tot 29,3 graden. Ook woensdag zullen we de 25 graden ruimschoots overschrijden. De kans op een officiële hittegolf is klein. In De Bilt halen we namelijk waarschijnlijk niet op drie dagen de 30 graden.

Donderdag wordt het bovendien zeer warm. In het zuiden is een lokale 35 graden mogelijk! In het noordwesten is het met circa 28 graden een stuk minder warm. In de avond neemt de kans op een onweersbui toe. Vrijdag lijkt een overgangsdag te worden met kans op onweersbuien en maxima van 22-28 graden. De wind draait naar het westen en voert koelere lucht aan. In het weekend wordt het 20-26 graden, maar daarmee is het nog steeds een paar graden warmer dan de normaal van 19-22 graden.

Hoe zeldzaam is een regionale hittegolf in juni?

Regionale hittegolven komen niet zo vaak voor in juni. Hierbij valt de hittegolf voor het grootste deel in juni, maar kan ook in juli doorlopen. In het zuiden kwam het deze eeuw vier keer tot een hittegolf die geheel in de maand juni viel. Gemiddeld gezien komt een juni-hittegolf in Brabant en Limburg in het huidige klimaat ongeveer eens per tien jaar voor. Een landelijke hittegolf in juni is zeer zeldzaam. Alleen in 1941, 1976 en 2005 kwam het in De Bilt tot een hittegolf die geheel in de maand juni viel. In het extreem droge jaar 1976 duurde de hittegolf van juni maar liefst 17 dagen! Deze hittegolf liep door tot ver in de maand juli. Tot op de dag van vandaag is dit de langste hittegolf ooit gemeten.

Vorig jaar zware buien bij begin astronomische zomer

Ook afgelopen jaar begon de astronomische zomer heet. Op 23 juni werd het in Eindhoven 31,7 graden. Wel was het de dagen daarvoor een stuk minder warm. De zomerse opstoot werd afgesloten met zware buien die in Zuidoost-Brabant aanzienlijke hagelschade veroorzaakten.

Foto: J. Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Vanavond hebben we kans om lichtende nachtwolken te zien. Nadat de zon even over tienen onder gaat kan het zilverblauwe …
Lees meer...

 

Vandaag is voor de vierde keer in elf jaar tijd een zonkracht van 8 of hoger gemeten in Nederland. Rond …
Lees meer...