Wisselvallig begin van de zomer

De zomer begint dinsdag met veel bewolking en een klein beetje regen, maar woensdag gaat de zon schijnen en stijgt de temperatuur naar 22 tot 26 graden. Donderdag wordt met 25 tot 29 graden de warmste dag en dan stijgt de kans op een onweersbui. In het zuidoosten kan het bij voldoende zon zelfs 30 graden worden. Wie lang in de zon wil zitten wordt aangeraden goed te smeren, want met zonkracht 7 kan de onbedekte huid snel verbranden.

Dinsdag begint de astronomische zomer, maar op deze langste dag van het jaar is het bewolkt en kan het op verschillende plaatsen een beetje regenen. In de middag wordt het droog, maar het duurt tot in de avond voordat de zon zich wat vaker laat zien. Het wordt 18 graden aan de kust tot 21 in het binnenland en dat zijn vrij normale waarden.

De temperatuur doet woensdag een stap omhoog met 22 tot 24 graden in de Randstad en plaatselijk 26 in het zuidoosten van het land. Aan de kust is het wat koeler, zeker wanneer in de middag een aanlandige wind opsteekt. Daarbij kunnen we flink wat zon en ook stapelwolken verwachten.

Donderdag wordt het met 25 tot 29 graden zomers warm. In het zuidoosten kan het plaatselijk 30 graden worden en dat zou dan de eerste regionale tropische dag van het jaar zijn. Om die temperatuur te bereiken moet de zon niet gehinderd worden door wolkenvelden. Daarnaast zou de grote hoeveelheid water in de bodem door de neerslag van de afgelopen weken wel eens tegen kunnen werken. In de loop van de dag kunnen enkele regen- en onweersbuien ontstaan.

Ook vrijdag is het behoorlijk warm en is er kans op onweer. Volgend weekend daalt de temperatuur naar 20 tot 24 graden. Daarbij kunnen we dagelijks buien verwachten, maar de zon zal zeker ook schijnen.

Hoge zonkracht

Dit jaargetijde kan de hoge stand van de zon al snel leiden tot een hoge zonkracht en woensdag is het zonlicht dan ook sterk. Naar verwachting zal de UV-index 7 zijn met als gevolg dat de onbeschermde huid snel kan verbranden. De kans op verbranding is het grootst tussen 12.00 en 15.00 uur.

Foto: J. Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Langdurige regen kan vandaag op grote schaal 10-20 mm neerslag veroorzaken. Vooral in het zuidoosten kan dit problemen geven doordat […] Lees meer

Het NK wielrennen start mogelijk in de regen. Al snel wordt het droog met zo nu en dan een bui […] Lees meer