Op drie na warmste Prinsjesdag een feit

Op weerstation Voorschoten (nabij Den Haag) werd het om 13:50 uur 22,4 graden. Later liep de temperatuur op naar 23,0 graden. Daarmee is het de op drie na warmste Prinsjesdag sinds 1951. Toen startte de meetreeks Valkenburg-Voorschoten. Op de warmste Prinsjesdag, 19 september 1961, werd het maar liefst 28,7 graden. Op dinsdag 17 september 1963 werd het 24,8 graden en op de derde plaats van warmste Prinsjesdagen staat 2014 met 24,0 graden. Deze waarden zullen vanmiddag waarschijnlijk niet gehaald worden.

In het binnenland is het vanmiddag stralend zonnig en op grote schaal zomers warm met maxima van 25-27 graden.Aan de oostgrens, in Limburg en in Oost-Brabant is het 29 graden. In Maastricht werd het zelfs tropisch warm met 30,0 graden. Aan de kust ligt de temperatuur rond 22 graden en trekken vanmiddag wolkenvelden over.

Warmte houdt komende dagen aan

Morgen en donderdag wordt het ongeveer even warm als vandaag. In het westen, noordwesten en noorden wordt het 21-24 graden en in het binnenland 25-28 graden. Het weerbeeld bestaat uit zonnige perioden, stapelwolken en sluierbewolking. In het oosten is meer ruimte voor de zon dan in het westen en noordwesten.

Vanaf vrijdag frisser en wisselvallig

Vrijdag in de nacht en ochtend trekt een regenzone van west naar oost over het land. Dit neerslaggebied vormt de overgang naar beduidend koelere lucht. In de nacht is het eerst nog bijzonder zacht met 17-20 graden. Na de passage van het neerslaggebied is het ’s middags met circa 16 graden vrij fris. In de middag is er kans op enkele felle buien met een klap onweer. Het is bovendien onstuimig. In het noordwesten kan het stormachtig waaien (8 Bft.) en is kans op zware windstoten. In het binnenland staat een vlagerige, vrij krachtige westelijke wind.

In het weekend blijft het aan de frisse kant met maxima van 16-18 graden. Overigens is het daarmee slechts een graad kouder dan normaal. Het weerbeeld is wisselend met wolkenvelden, enkele buien en ook wat zon. Zaterdag staat kalmer herfstweer dan vrijdag op het programma, maar zondag kan het opnieuw flink waaien.

Foto: ANP

Tags:

Om 14:10 uur werd het in Maastricht 30,0 graden. Daarmee is dit een uitzonderlijk late regionale tropische dag. Komende dagen blijft het nazomeren. Lees meer

De verwoestende gevolgen van orkaan Florence worden steeds zichtbaarder. Het dodental als gevolg van de storm is opgelopen naar zeker 31. Lees meer