Fikse temperatuurdaling vandaag

De afgelopen dagen was het plotseling zeer warm. Het werd gisteren de warmste 17 mei ooit gemeten en in het zuiden werd het voor het eerst dit jaar tropisch warm (30 graden en meer). Vandaag wordt de warmte verdreven en kan de jas weer aan. Vanmiddag is het nog slechts 16 graden in het westen en 19 in het oosten. Vanochtend trekken regenzones over het land en vanmiddag is vooral in het zuiden, midden en oosten kans op een enkele bui. Ook de paraplu kan dus van pas komen.

Halverwege de nacht is de temperatuur in het westen van ruim 20 naar 13 graden gedaald. In het oosten bleef het lang warm en is het in de vroege ochtend nog zo’n 19 graden. De temperatuur zal in het oosten tijdelijk nog iets dalen, terwijl het in het westen een graadje warmer wordt. Vanmiddag is het 13 graden aan zee, 16 à 17 in het westen en 18-19 in het oosten. Daarmee is het 10-15 graden kouder dan gisteren en is de jas weer (hard) nodig. Zo werd het in Hoek van Holland gisteren 31 graden en is het vanmiddag slechts 16 graden.

De forse temperatuurdaling wordt veroorzaakt door het draaien van de wind naar de koude noordwesthoek. Opmerkelijk is dat de flinke afkoeling plaatsvindt zonder zwaar onweer. In het oosten kan het lokaal wel even flink regenen.

Wisselvallige vrijdag – in het weekend meer ruimte voor de zon

Vrijdag trekken enkele regenzones over het land. Er staat een stevige zuidwestenwind en de temperatuur stijgt naar 14 graden in Zeeland, 17 in de Randstad, het midden en het zuiden en 18 tot lokaal 20 graden in het noordoosten. Later in de middag kan in het zuidwesten en westen de zon af en toe schijnen, maar er is nog wel kans op enkele buien.

In het weekend schijnt de zon vaker en is het op veel plaatsen droog. Het wordt zaterdag 15 graden op de Wadden tot 19 in het zuidoosten en alleen lokaal kan een lichte bui ontstaan. Zondag wordt het alweer warmer met in het binnenland maxima van 20-22 graden. In de kustprovincies wordt het 17-19 graden. We hebben dan een mix van stapelwolken en flinke zonnige perioden.

Na het weekend lokaal weer zomers warm

Maandag is het vrij zonnig weer en blijft het overwegend droog. Met 20 graden op de Wadden, 24 in de Randstad en ruim 25 in het zuiden en zuidoosten is het flink warm. De dagen daarna daalt de temperatuur waarschijnlijk naar 16 tot 20 graden en stijgt de kans op enkele buien. Het is dan ook niet meer zo zonnig.

Foto uit archief: Jannes Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Het komende weekend heeft fraai Hollands lenteweer voor ons in petto. Zomerse tot tropische temperaturen zoals afgelopen dinsdag en woensdag …
Lees meer...

 

In De Bilt was het om 15:00 uur 28,2 graden. Daarmee is het nu ook officieel de warmste 17 mei …
Lees meer...