Astronomische lente begint met wind en regen

Maandag gaat om 11:28 de astronomische lente van start, maar lenteachtig is het weerbeeld deze dag niet. Op de meeste plaatsen is het bewolkt, valt af en toe regen en het waait stevig uit het zuidwesten. De temperatuur ligt met 11-14 een aantal graden boven normaal, maar door de wind en regen is het niet echt aangenaam. Het goede nieuws is dat het de dagen daarna droger wordt en later in de week de zon vaker gaat schijnen. Ook de wind neemt in kracht af en de temperatuur gaat flink omhoog!

Dit weekend lijkt het wel herfst. Er staat een vrij krachtige, onstuimige wind en in het westen is de wind krachtig. Veel zon hoeven we niet te verwachten en op de meeste plaatsen verloopt het weekend geheel bewolkt. Daarbij valt regelmatig regen, maar de meeste neerslag valt in de avond en nacht en juist in de middag zijn er ook droge perioden. Het contrast met het zonnige weer van de voorgaande dagen is groot.

Lente begint windrijk met bewolking en regen

Maandag wanneer de lente begint laat de zon zich niet of nauwelijks zien. Vanuit het westen trekt een regengebied over grote delen van het land. De meeste regen lijkt in het noorden te vallen. De temperatuur loopt op naar 11 graden in het noorden tot 14 in het zuiden en dat is 2 tot 3 graden hoger dan normaal in deze tijd van het jaar. Een matige tot krachtige zuidwestenwind maakt het gevoelsmatig alleen een stuk frisser. In het noordwestelijk kustgebied kan het zelfs hard waaien.

Dinsdag komen enkele buien voor en schijnt tussendoor de zon. Het waait matig tot vrij krachtig uit het westen en de temperatuur komt uit tussen 10 en 12 graden. Vanaf woensdag staat er minder wind. Geheel droog wordt het waarschijnlijk niet, maar er valt minder neerslag en de zon laat zich regelmatig zien. Overdag wordt het een graad of 12 en in de nachten koelt het af naar een graad of 4.

Vorig jaar waterkoud begin van de lente

Ook vorig jaar begon de lente niet fraai met veel bewolking en wat regen, alleen was de temperatuur veel lager. Het was zelfs waterkoud met gevoelstemperaturen dicht bij het vriespunt.

Meteorologische lente tot nu toe zeer zacht en zonnig

De kalenderlente begint maandag, maar de meteorologische lente is al op 1 maart gestart. Tot dusver was de zon ruim 18 uur langer te zien dan normaal en spreken we dus van een zonnige start van de meteorologische lente. De gemiddelde temperatuur ligt bijna 2 graden hoger dan we de eerste dagen in maart mogen verwachten. Er viel wel iets meer regen, maar in een relatief korte tijd.

Volgend weekend beter weer

Aan het eind van de week neemt de kans op regen af en het vooruitzicht naar het volgende weekend laat droog weer met zonnige perioden zien. Met niet veel wind en maxima rond 15 graden is het prima weer.


Vertrek je bijna op roadtrip? Huur je wagen bij Europcar nu goedkoper als je gebruik maakt van onze speciale coupons en promotiecodes

Foto: Jannes Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Vandaag gaat om 11:28 de astronomische lente van start. Het weer houdt zich niet aan de kalender, want het is […] Lees meer

Het is vandaag de eerste officiële lentedag! Om 12:40 uur steeg de temperatuur in De Bilt naar 15,0 graden. In […] Lees meer