Mogelijk opnieuw stroomuitval Californië

Liefst 32.000 duizend mensen in Californië krijgen mogelijk te maken met stroomuitval. Doordat de wind aantrekt, is de kans op natuurbranden in het zuiden van de staat weer toegenomen. De vooruitzichten zijn bovendien slecht, zo meldt persbureau Bloomberg: later in de week dreigt voor nog 250.000 huishoudens stroomuitval.

De mogelijke nieuwe afsluitingen zijn het gevolg van een aantrekkende wind. Die kan snelheden bereiken van 80 kilometer per uur. Door de wind wakkert het vuur sneller aan en verspreidt het zich sneller. Daarbij schreeuwt Californië om neerslag: in liefst 81 procent van de staat is het abnormaal droog.

In Californië was vorige maand ook al een aantal keer sprake van noodgedwongen stroomuitval. Dat gebeurde uit voorzorg: de vaak slecht onderhouden hoogspanningskabels leidden vaak tot natuurbranden. Met name veel klanten van nutsbedrijf PG&E, een van de grootste stroomleveranciers in het gebied, zaten zonder stroom. Eerder deze maand was de grootste en meest verwoestende brand geblust.

Drie miljoen mensen

Dat is geen toeval: juist PG&E kreeg afgelopen jaren regelmatig het verwijt verantwoordelijk te zijn voor natuurbranden. Ook de verwoestende bosbrand in en rond de noordelijke Californische stad Paradise, die in november vorig jaar 85 mensen het leven kostte, zou zijn veroorzaakt door gebrekkig onderhoud aan elektriciteitsleidingen.

Ook de recente maatregelen van PG&E komen het bedrijf echter op kritiek te staan. Zo zouden de black-outs te drastisch zijn en te veel mensen er last van ondervinden. Bijna drie miljoen mensen werden getroffen door de afsluiting.

Foto: EPA

Tags:
grootste neerslagsom Oostenrijk

In delen van Oostenrijk was het afgelopen weekend noodweer en viel de grootste neerslagsom in 40 jaar tijd. Grote overlast was onvermijdelijk. Lees meer

noodweer Oostenrijk

In delen van Oostenrijk was sprake van noodweer door regen en sneeuw. Sommige wegen waren onbegaanbaar en er was kans op aardverschuivingen. Lees meer