Grootste neerslagsom Oostenrijk in ruim 40 jaar

grootste neerslagsom Oostenrijk

Delen van Oostenrijk hebben de afgelopen dagen de grootste neerslagsom in meer dan 40 jaar te verwerken gekregen. Dat meldt de Oostenrijkse meteorologische dienst.

In Kornat, in Karinthië, viel tussen vrijdag 07.00 uur en maandag 07.00 uur de hoogste som regen over een driedaagse periode in tientallen jaren: 277 millimeter. In Lienz, in Oost-Tirol, viel 206 millimeter.

Ook in andere delen van het Alpenland was het raak: daar heeft het al vier maal zo veel geregend en gesneeuwd als normaal in heel november. De oorzaak schuilt volgens de Oostenrijkse weerdienst in warme lucht uit het zuiden, die botst op koelere lucht vanuit het noorden. Op verschillende plaatsen waren evacuaties vanwege het noodweer.

Op meerdere plekken viel in één dag tijd zo’n 100 millimeter neerslag. Hoger in de bergen viel een pak sneeuw van een halve meter tot een meter. Maandag is het rustiger weer in Oostenrijk, maar dinsdag wordt opnieuw regen en sneeuw verwacht aan de zuidkant van de Alpen. Wel valt er minder dan in het weekend, maar voor dinsdag geldt in Oost-Tirol en Karinthië code geel. In het weekend was het code rood.

Lees ook de updates over het weer in de Alpenregio de komende dagen.

Foto: EPA

Tags:
Houden de bomen hun bladeren lang, wees voor een strenge winter bang

"Houden de bomen hun bladeren lang, wees voor een strenge winter bang!", aldus een weerspreuk. Wat betekent dit voor de komende winter? Lees meer

Door een aantrekkende wind en de kans op natuurbranden dreigt voor veel inwoners van Californië opnieuw stroomuitval. Het is uitzonderlijk droog. Lees meer