Eerste sneeuwvlokken van het seizoen gevallen

Eerste sneeuwvlokken in Nederland

De eerste sneeuwvlokken van het seizoen zijn zondagavond gevallen. In onder andere Heerlen en Kerkrade dwarrelden rond 20:00 uur enkele sneeuwvlokken naar beneden. Tot een wit landschap en gladheid heeft dit niet geleid, want het ging om vlokken natte sneeuw in combinatie met regen. Op andere plaatsen was het met 3 tot 5 graden te zacht voor sneeuwval.

De vorige keer dat het sneeuwde was op 4 mei in het zuiden van Limburg. Onder meer op de Vaalserberg kwam zelfs een sneeuwlaagje van 4 cm tot stand. De keer daarvoor dat er begin mei sneeuw lag was in 1979.

Komende dagen vaker sneeuwvlokken?

Vanochtend valt op uitgebreide schaal lichte regen en motregen. De temperatuur ligt hierbij tussen 3 graden in  het zuiden van Limburg en 8 graden in het noordwesten. De matige tot aan zee krachtige noordenwind veroorzaakt gevoelstemperaturen tussen 0 en 3 graden.

Morgen trekken enkele buien over het land, maar bij een graad of 8 zal het niet gaan sneeuwen. Daarna volgen twee koude nachten met kans op vorst. Doordat het dan overwegend droog blijft hoeven we ook dan geen sneeuw te verwachten. Wel kan het op bruggen lokaal glad worden door bevriezing.

Een uitgebreide verwachting voor de komende dagen lees je in ons weerbericht

Vorig jaar eerste natte sneeuw op 20 november

In 2018 werden de eerste sneeuwvlokken op 20 november gespot in Emmen en Ter Apel. Auto’s en tuintafels kleurden een beetje wit, maar tot een wit landschap kwam het nog niet. In 2017 konden we de eerste natte sneeuw van het seizoen ook in november begroeten. In 2015 dwarrelden de eerste sneeuwvlokken al op 14 oktober naar beneden. Onder andere uit Limburg en de Achterhoek kwamen toen meldingen van natte sneeuw.

Oosten veertien sneeuwdagen meer dan westen

Jaarlijks komt het gemiddeld over het land tot 26 sneeuwdagen. In het oosten ligt dit aantal hoger, met bijvoorbeeld in Eelde (Noord-Drenthe) 33 dagen. Ter vergelijking: in Vlissingen komt het gemiddeld tot 19 sneeuwdagen. De afgelopen jaren kwamen we bij lange na niet aan het gebruikelijke aantal sneeuwdagen. Doordat het klimaat opwarmt zal een lager aantal sneeuwdagen per jaar heel normaal worden.

Foto: ANP

Tags:
noodweer Oostenrijk

In delen van Oostenrijk was sprake van noodweer door regen en sneeuw. Sommige wegen waren onbegaanbaar en er was kans op aardverschuivingen. Lees meer

Nederland en regen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Waar valt de meeste regen en waarom? Wat zijn de 5 natste provincies van Nederland? Lees meer