Belgische overheid activeert noodnummer vanwege buien

noodnummer actief in België om buien

De Belgische overheid heeft vrijdag een speciaal noodnummer geactiveerd vanwege de verwachte regen- en onweersbuien die over het land trekken. Belgen kunnen voor niet-dringende brandweerinterventies bellen naar het nummer 1722. Met die activering wordt noodnummer 112 vrijgehouden voor mensen die dringende hulp nodig hebben.

Het Belgische meteorologisch instituut heeft code geel afgekondigd voor vrijdag. Een lijn met felle buien trekt over het land, met kans op onweer en zware windstoten tot 80 kilometer per uur. Van noodweer lijkt geen sprake te zijn. Waarschijnlijk blijft het hooguit bij een paar klappen onweer.

De activering van het noodnummer heeft dus vooral te maken met het ontlasten van het ‘gewone’ 112. Het nummer is gelanceerd in 2017, omdat een persoon tijdens hevig onweer niemand bij 112 aan de lijn kon krijgen en daardoor overleed. De Belgische overheid vraagt 112 enkel te gebruiken voor “echte noodsituaties”.

Gaat het vandaag ook in Nederland tekeer? Je leest het in ons weerbericht.

We zijn trots op onze nominatie voor Website van het Jaar 2019. Geef jij ons vijf sterren? Stem hier.

Foto: EPA

Tags:
Luchtvervuiling in New Delhi

De lucht in de Indiase hoofdstad New Delhi behoort tot de zwaarst vervuilde ter wereld. Door het afbranden van geoogste velden is het er nu weer goed mis. Lees meer

weekend

Het weer kent dit weekend twee gezichten. Zaterdag verloopt nat met geruime tijd regen, maar zondag blijft het op een enkele bui na droog. Lees meer