Zomerhitte drukte melkproductie

Nederlandse veebedrijven hebben de afgelopen zomer minder melk geproduceerd. De daling is onder meer het gevolg van zogenoemde hittestress bij koeien. Als de dieren het te warm hebben, eten ze minder en geven ze ook minder melk.

In de vier maanden tot augustus liep de melkproductie 1,8 procent terug, schrijft Rabobank in een rapport. Naast hittestress speelden ook onder meer nieuwe mestregels een rol. Daardoor moesten veel boeren hun veestapel verkleinen. Voor heel het jaar verwacht Rabobank een daling van de melkproductie van 2,5 procent.

Rabobank keek ook naar de gevolgen voor de melkprijzen in Europa. Die stegen in de maanden juni, juli en augustus gemiddeld 4,6 procent, tot 33,50 euro per 100 kilo. Voor de komende maanden verwacht de bank dat de melkprijzen stabiel blijven, maar daarna moeten boeren rekening houden met lagere prijzen.

Zomer warmste in ten minste drie eeuwen

Het was in o.a. Nederland de warmste zomer sinds 1706 met in De Bilt gemiddeld 18,9 graden tegen 17,0 normaal. Landelijk gemiddeld scheen de zon 759 uur zon tegen 608 uur normaal en daarmee was het sinds 1976 niet zo zonnig. Sinds 1976 was ook het landelijk neerslagtekort (verschil tussen verdamping en neerslag) niet zo groot. In de Achterhoek was het neerslagtekort zelfs ruim 400 mm!

Zoals gewoonlijk verliep de zomer in het zuidoosten nog een stuk heter dan in het noordwesten. Zo was de gemiddelde temperatuur in Vlieland 17,6 graden tegen 20,0 in Maastricht en Arcen (Limburg). Nooit eerder kwam de gemiddelde zomertemperatuur ergens in Nederland boven de 20-gradengrens uit.

Limburg telde dit jaar 20 tropische dagen, waarbij het minstens 30 graden werd. Dit aantal was in 1994 voor het laatst hoger, toen waren er in Limburg 23 tropische dagen. In 1947 was dit aantal met 26 nog wat hoger.

Foto: Jannes Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Vannacht daalt de temperatuur in het binnenland naar het vriespunt en ontstaat regionaal dichte mist. Dit weekend breekt na een grijze start de zon door... Lees meer

Lage rivierwaterstanden door de droogte van dit jaar veroorzaken steeds meer problemen. De Haringvlietsluizen gaan later op een kier. Lees meer