Biertekort dreigt door klimaatverandering

Klimaatverandering zal de teelt van gerst voor het maken van bier bemoeilijken. Dat concluderen enkele wetenschappers van de universiteiten van Cambridge en Californië.

In de komende decennia zal de oogst van gerst, het belangrijkste bestanddeel van bier, met 3 tot 17 procent afnemen, zo blijkt uit recent onderzoek. In de tweede helft van deze eeuw zullen zich elke twee of drie jaar extreme weersomstandigheden voordoen, zoals droogte of hittegolven, blijkt uit deze studie, die is gepubliceerd in Nature Plants.

Minder gerst zorgt voor schaarste en een hogere bierprijs. De grootste tekorten dreigen in China, gevolgd door de VS, Duitsland en Rusland. De prijzen stijgen het meest in Ierland, Italië, Canada en Polen. Na extreme weersomstandigheden zal in Ierland de prijs voor een halve liter verdubbelen van 2,50 naar 5 dollar.

Droogte

Vergeleken met andere problemen die ontstaan door klimaatverandering valt een tekort aan bier misschien mee, beseft Dabo Guan, onderzoeker en professor in klimaatveranderingseconomie aan de Universiteit van East Anglia. “Maar het geeft wel aan dat ook consumenten in de westerse wereld niet aan de gevolgen kunnen ontsnappen. Klimaatverandering raakt ons allemaal.”

Landbouwkundigen van Anheuser-Busch InBev, ’s werelds grootste bierbrouwer, proberen een soort gerst te ontwikkelen die bestand is tegen droogte.

Tags:

Lage rivierwaterstanden door de droogte van dit jaar veroorzaken steeds meer problemen. De Haringvlietsluizen gaan later op een kier. Lees meer

Komende nacht naar maandag kan je vallende sterren (meteoren) zien van de Orioniden. De beste kijkperiode tussen 5:00 en 6:30 uur. Lees meer