Lokaal glad en ruiten krabben in en na het weekend

Komende nacht, maar ook de daaropvolgende nachten gaat het, vooral landinwaarts, vriezen en moeten automobilisten rekening houden met ‘autoruitkrabvertragingstijd’. Ook kunnen bruggen en viaducten lokaal glad zijn door bevriezing van natte wegdelen. Het is januari en dan is nachtvorst gebruikelijk. Toch is het na een zachte periode weer even wennen als de temperatuur daalt naar wat feitelijk normaal is in een winter.

Vorst hebben we dit jaar nog niet op uitgebreide schaal gehad, maar in november en december wel. Meetpunt De Bilt had in 2020 alleen in de Nieuwjaarsnacht een beetje vorst met -0,2 graden. De laagste temperatuur deze winter was -4,9 graden op meetpunt Hupsel (Gelderland) en deze waarde werd aan het eind van Nieuwjaarsdag bereikt.

Lokaal kans op gladheid door bevriezing van natte wegdelen

De komende nachten vriest het regionaal licht. Ook is dit weekend kans op enkele buien. Deze combinatie kan vannacht en morgenochtend, maar ook maandagochtend leiden tot plaatselijke gladheid door bevriezing van natte wegdelen. Vooral op koudegevoelige wegen, zoals bruggen, kunnen wegdektemperaturen onder nul komen. In de kustgebieden zijn de meeste buien actief, maar ook landinwaarts is een bui niet uitgesloten.

‘Autoruitkrabvertragingstijd’ van enkele minuten

Maandagochtend vriest het in het binnenland op veel plaatsen licht. Autobezitters moeten dan ook rekening houden met een vertraging van enkele minuten doordat de autoruiten gekrabd moeten worden. De meest deprimerende dag van het jaar ‘Blue Monday’ begint dan ook goed.

Wil je weten of het ook bij jou gaat vriezen, lees dan het uitgebreide weerbericht.

Foto: Erica van Leeuwen

Tags:

Je dosis vitamine D krijg je in de wintermaanden niet in Nederland, maar wat is de beste plek om te overwinteren? In dit artikel lees je een paar tips. Lees meer

Spanje krijgt vanaf zondag te maken met zware onweersbuien. De regio’s Catalonië en Valencia en later ook de Balearen krijgen er mee te maken. Lees meer