Eerste zomerse Vaderdag sinds 2006

Met 27 à 28 graden wordt het in De Bilt de eerste zomerse Vaderdag in tien jaar tijd. Het is daarbij zeer zonnig met hooguit enkele vriendelijke stapelwolken. Er wordt meer dan 15 uur zon verwacht en daarmee wordt het samen met het jaar 2000 en 2005 de zonnigste Vaderdag van deze eeuw. In het zuiden wordt het met lokaal 30 graden zelfs tropisch warm. Morgen is het ronduit heet met op grote schaal tropische temperaturen. Bovendien hebben we een zonkracht 8!

Afgelopen tien jaar had het kwik vaak moeite om de 20 graden te halen. In 2010 was het zelfs bijzonder koud op Vaderdag met maxima tussen 13 en 16 graden. Deze eeuw is de gemiddelde maximumtemperatuur in De Bilt op Vaderdag 20,7 graden. Afgelopen tien jaar was het ieder jaar kouder. In 2015 vielen flinke buien op Vaderdag. Regionaal kwam 20-30 mm regen naar beneden.

In 2006 was het voor het laatst zomers warm met 29,0 graden in De Bilt. In het Brabantse Volkel werd het zelfs tropisch warm met 30 graden. Nog warmer was het in 2005, toen de temperatuur in De Bilt naar 29,8 graden steeg en in het Brabantse Woensdrecht 32,4 graden werd gemeten. Verder verliep ook Vaderdag 2000 zomers met 28,7 graden in De Bilt en ruim 30 graden in het zuiden van het land. In De Bilt is het deze eeuw nog nooit tropisch warm geweest.

Morgen ronduit heet

Morgen is er veel zon met her en der vriendelijke stapelwolken. De uitbundige zonneschijn zorgt ervoor dat het aardoppervlak rap opwarmt. De maximumtemperatuur komt in het zuiden en oosten uit op 31 à 32 graden en mogelijk wordt het lokaal nog wat warmer! Ook in het midden van het land bereikt het kwik tropische waarden met in De Bilt een middagtemperatuur van circa 30 graden. In het noorden en westen wordt het met 25-28 graden zomers warm. Het is niet alleen warm, ook de zonkracht is met een waarde van 8 onverminderd hoog. Een onbeschermde huid kan hierdoor snel verbranden.

Het zeer warme weer houdt nog een tijdje aan. Dinsdag kan het in Brabant en Limburg opnieuw 30-32 graden worden. Woensdag is het met 20-27 graden tijdelijk iets minder warm, maar donderdag en vrijdag dendert de zomer gewoon weer door met maxima van circa 30 graden in het zuiden. Bij dit alles is veel zonneschijn en is de kans op neerslag nihil.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Vandaag is voor de vierde keer in elf jaar tijd een zonkracht van 8 of hoger gemeten in Nederland. Rond […] Lees meer

Problemen door droogte in de natuur en landbouw zullen komende tijd toenemen. Het neerslagtekort is gemiddeld over het land opgelopen […] Lees meer