Kans op grote tornado’s in deel Verenigde Staten

De centrale delen van de Verenigde Staten krijgen vanaf vrijdag te maken met zware onweersbuien. De kans is groot dat er tornado’s ontstaan en daarbij kan ook een enkele grote zitten.

Naast tornado’s komen bij de buien ook flinke hagelstenen voor die zo groot kunnen worden als tennisballen. Die buien gaan gepaard met zware windstoten en veel regen in korte tijd. De zwaarste buien zijn voor de late middag en avond en komen voor in Texas en de centrale Plains. De buien zijn veel zwaarder dan de onweersbuien die de Verenigde Staten de afgelopen tijd hebben aangedaan.

Na vrijdag is het nog niet gedaan met de onweersbuien. Ook zaterdagochtend trekken stevige onweersbuien over centrale delen van het land. Hierbij komen geen tornado’s voor, maar kan wel schade optreden door windstoten.

Nog meer tornado’s

Zaterdagmiddag ontstaan opnieuw zwaardere buien met kans op tornado’s. Met name de staten Texas, Arkansas, Oklahoma, Louisiana, Kansas en Missouri krijgen met deze buien te maken. Deze regio’s liggen iets oostelijker dan de gebieden die vrijdag getroffen worden.

Ook de dagen daarna houdt de kans op zware onweersbuien aan met in de centrale delen van het land de zwaarste onweersbuien.

Foto: AFP

Tags:

Een start-up uit Boston wil het Internet of Things (IoT) gebruiken voor weersverwachtingen. De nieuwe methode biedt kansen, maar er zijn nog haken en ogen. Lees meer

Dit weekend stijgt de temperatuur voor het eerst in mei naar de 20 graden. Helaas hoeven we heerlijk zonnig en droog lenteweer niet te verwachten. Lees meer