Oppassen voor krachtige lentezon komende dagen

Tot en met vrijdag schijnt de zon uitbundig en kunnen we in de zon veel vitamine D opdoen. Tussen 12 en 15 is het belangrijk om niet te lang onbeschermd te zonnen. Met zonkracht 5-6 kan de huid al na 20 minuten verbranden. Kinderen en mensen met een gevoelige huid verbranden al in 10-15 minuten. Woensdag en donderdag is het zonovergoten en scoort het weercijfer een tien. Het wordt op veel plaatsen zomers warm met maxima van 25-29 graden.  

Vanaf vandaag is de lentezon zo krachtig dat je midden op de dag, tussen 12 en 15 uur gemakkelijk kunt verbranden. Vandaag is de UV-index 4 in het noorden en 5 in het midden en zuiden. Er trekken vandaag nog wel een paar wolkenvelden over het land, maar daar heeft de zon weinig last van.

Woensdag en donderdag is er geen wolkje aan de lucht en ook vrijdag speelt de zon een hoofdrol. Deze dagen komt de zonkracht uit op 5 in het noorden tot maximaal 6 in het uiterste zuiden. De huid kan bij een dergelijke kracht van de zon al na circa 20 minuten verbranden. Iemand met een gevoelige huid loopt na tien minuten al kans op verbranding. De roodkleuring ontstaat pas enkele uren later, dus op het moment dat de huid rood begint te zien is de verbranding al een tijdje aan de gang.

In het weekend wordt de zon weer iets minder krachtig: UV-index 3-5 en kan iets langer onbeschermd gezond worden.

Temperatuur speelt geen rol

Veel mensen vergissen zich vooral op koude voorjaarsdagen in de kracht van de zon. De temperatuur en de zonkracht hebben niets met elkaar te maken. Het hoeft dus niet warm te zijn om te verbranden. Juist op dagen met een frisse wind warmt de huid niet op, waardoor het lijkt alsof er geen verbranding plaatsvindt. Komende vrijdag wordt het in de kustgebieden, door een frisse wind van zee, nog slechts 12-17 graden. De zonkracht is echter net zo hoog als op de warme woensdag en donderdag.

Na de winter is onze huid nog niet gewend aan een hoge zonkracht. De zon zorgt voor de aanmaak van melanine, waardoor de huid donkerder wordt. Dit pigment beschermt ons tegen het UV-licht. Na de winter is deze natuurlijke bescherming nog veel minder aanwezig. Het is goed om deze week dus wel de zon in te gaan, zodat pigment wordt aangemaakt. Wie een hele dag de zon ingaat en zonnebrandcrème gebruikt zal heel langzaam bruinkleuren en veel vitamine D opdoen.

Klik voor meer achtergrondinformatie over zonkracht


Maar ideaal voor je nieuwste sneakers! Bij Blue Tomato shop je nu met extra kortingen dankzij deze unieke kortingscode!

Foto: Jannes Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Tot en met vrijdag schijnt de zon uitbundig en kunnen we in de zon veel vitamine D opdoen. Tussen 12 […] Lees meer

Tot en met vrijdag schijnt de zon uitbundig en kunnen we in de zon veel vitamine D opdoen. Tussen 12 […] Lees meer