Mogelijk zeldzame ijsdag vandaag

De winterinval van afgelopen nacht en vanochtend brengt in de provincies Zeeland, Brabant en Limburg regionaal 2-3 cm sneeuw. Ook in het midden van het land kan nog een klein beetje sneeuw vallen, maar in de loop van de ochtend wordt het droog. In het oosten blijft het plaatselijk mogelijk de hele dag vriezen. Een dergelijke ijsdag is zeldzaam en kwam vanaf de tweede helft van maart slechts in zes andere jaren voor.

De vorige keer dat het zo laat in het seizoen ergens in het land de hele dag vroor was in 1969. Toen werd het op 17 maart in Den Helder slechts -0,8 graden. De laatste ijsdag ooit gemeten vond plaats op 5 april 1911. In Maastricht kwam de maximumtemperatuur die dag uit op -0,5 graden. Recenter, op 23 maart 2013, behaalden we net geen ijsdag. Op de weerstations Twenthe en Terschelling bleef het kwik toen steken op +0,3 graden.

In De Bilt kwam het sinds het begin van de metingen na 12 maart zelfs nog nooit tot een ijsdag! Afgelopen nacht lag het kwik op het hoofdstation op precies 0,0 graden en daarmee is ook vandaag geen sprake van een ijsdag. Wel is de kans groot op een datum kouderecord (laagste maximumtemperatuur op 17 maart ooit gemeten).

Sneeuw trekt langzaam weg

In de zuidelijke provincies valt in de eerste helft van de ochtend nog lichte sneeuw. Ook in het midden van het land kan soms nog wat (mot)sneeuw vallen. In de loop van de ochtend neemt de sneeuw in intensiteit af. In het hele land, met uitzondering van het noorden (Groningen, Friesland, Drenthe), kan lokale gladheid optreden door de sneeuwval of door bevriezing van natte weggedeelten.

Vanochtend vriest het in het overgrote deel van het land 2 à 3 graden. In het zuidwesten en in Zuid-Limburg ligt de temperatuur rond -1 en daalt nog langzaam. Doordat de temperatuur een paar graden onder nul ligt is de sneeuw erg luchtig. Het bouwen van sneeuwpoppen wordt hierdoor bemoeilijkt. De sneeuw plakt namelijk nauwelijks en de hoeveelheid sneeuw is te klein om een mooie sneeuwpop te bouwen.

Bijzonder lage gevoelstemperaturen

Het waait krachtig in het binnenland tot hard in het noordelijk kustgebied en langs het IJsselmeer. Door de stevige wind stuift sneeuw makkelijk en kunnen sneeuwduintjes ontstaan. Op de Wadden komt een stormachtige wind te staan en daarbij zijn windstoten mogelijk van 80-90 km/uur. Hierdoor is het voor het gevoel erg koud. De gevoelstemperatuur ligt vanochtend tussen -8 en -14 graden! Ook vanmiddag is het koud voor het gevoel met gevoelstemperaturen van -7 tot -10 graden. Ten zuiden van de grote rivieren blijft het de hele dag grijs. Noordelijker breekt de zon vaker door.

Recordkoude nachten

Komende nacht klaart het in het noorden en midden breed op en koelt het flink af. De minimumtemperatuur komt uit op -4 graden in het zuiden, zuidwesten en westen tot -7 in het noordoosten en oosten. De kans is aanwezig dat daarmee het record van de laagste minimumtemperatuur op 18 maart wordt gebroken. Het record voor De Bilt staat op -4,9 graden en werd behaald in 1964. Ook het minimumtemperatuurrecord voor alle weerstations kan verbroken worden. Dit staat op naam van Deelen en Twenthe en bedraagt -7,0 graden. Deze laagste minimumtemperatuur op 18 maart werd eveneens in 1964 behaald.

De nacht van zondag op maandag verloopt nog wat kouder. Op grote schaal kan het dan 6 tot 8 graden vriezen! De dagen daarna wordt het geleidelijk zachter.


Goede schoenen aantrekken dus! Bij Durlinger Schoenen profiteer je nu van speciale acties dankzij onze kortingscodes!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Het is officieel de koudste 17 maart ooit gemeten. In De Bilt werd het maximaal 0,0 graden. Daarmee is het […] Lees meer

IJskoude lucht uit Siberië is al bijna in Nederland en dat gaat vandaag gepaard met neerslag. Aanvankelijk zijn er perioden […] Lees meer