Grijs en koud begin kalenderlente

Grijs en kil

Komende zondag om 5:30 uur start de ‘kalenderlente’, maar juist dan wordt het weer er niet fraaier op.  Zondag is het grijs en waterkoud met gevoelstemperaturen dicht bij het vriespunt. De winterjas is hard nodig en vooral na het weekend komt daarbij de paraplu regelmatig goed van pas. Fraai lenteweer staat voorlopig niet op de planning.

Vandaag is het nog lenteachtig. De zon schijnt uitbundig en de temperatuur loopt op naar 10-12 graden. Op de Wadden wordt het een graad of 8. Uit de wind en in de zon lijkt het wel lente! Weeronline raadt iedereen aan om vandaag nog zoveel mogelijk van de zon te genieten.

Maart roert zijn staart

Na vandaag is de lente ver te zoeken. Vrijdag begint de dag met nevel, mist en laaghangende bewolking. Zeer lokaal kan zelfs wat lichte motregen vallen. In de middag breekt mogelijk de zon in het binnenland nog even door. De temperatuur loopt op naar 7 graden in het noorden tot 10 in het zuiden. Het weekend verloopt grijs en waterkoud met mogelijk een beetje regen of motregen. Het wordt ’s middags slechts een graad of 7.

Na het weekend neemt de kans op wat regen verder toe. Gelukkig laat de zon zich soms ook even zien. Warmer dan 8-10 graden wordt het niet en een frisse noordwestenwind maakt het er niet aangenamer op. Ook in de vooruitzichten voor de lange termijn is de kans op echte lentedagen (15 graden en zon) nog uitermate klein. Richting het paasweekend zijn er zelfs berekeningen die gaan voor maartse buien met kans op hagel en natte sneeuw, maar de onzekerheid in de verwachting is vanaf Goede Vrijdag nog erg groot.

Eerste helft maart zeer koud en zeer zonnig

Uitleg kader start lenteDe ‘kalenderlente’ begint zondag, maar de meteorologische lente is al een aantal weken bezig. Tot dusver was het zeer koud lenteweer met een gemiddelde temperatuur van 3,3 graden tegen 5,3 normaal. Daarnaast heeft het al op dertien dagen gevroren en dat is vaker dan in december (0), januari (9) en evenveel als in februari (13). Het was niet alleen koud, maar ook zeer zonnig met gemiddeld over het land 90 uur zonneschijn tegen 56 normaal. Het zonnige weer zet in de tweede helft van maart niet door en de kou blijft voorlopig.

Foto: Jannes Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
20 maart 2016

Wisselvallig Paasweekend

Het overwegend grijze weer met lichte motregen en weinig wind wordt aan het eind van de week verruild voor een […] Lees meer

15 maart 2016

Lenteachtige donderdag

Meisje in de narcissen

Komende donderdag wordt de mooiste dag van deze droge en vrij zonnige voorjaarsperiode. Het belooft een stralend zonnige dag te […] Lees meer