Kans op witte Kerst klein

Ook dit jaar verloopt Kerst waarschijnlijk groen. De kans op een witte Kerst is op dit moment slechts 2%. De aanloop naar Kerst is zacht met middagtemperaturen van een graad of 10. Daarbij is het vaak bewolkt en valt van tijd tot tijd (mot)regen. Hoe het weer er tijdens Kerst precies uitziet is nog niet te zeggen. Wel is de kans op een vrij zacht weertype veel groter dan de kans op koud weer met sneeuw.

Komende tijd blaast een zuidwestenwind bijna constant zachte lucht vanaf de Atlantische Oceaan onze kant op. Vanaf woensdag komt het kwik in de dubbele cijfers terecht en wordt het regionaal 10 graden. Normaal is het in deze tijd van het jaar zo’n 5 à 6 graden en daar gaan we dus dik overheen. Het zachte weer gaat gepaard met veel bewolking en soms motregen. Het grijze weer maakt de donkere dagen voor Kerst hierdoor dus extra donker.

Kerst 2017 onstuimig? Kans op witte Kerst slechts 2%

Ook tijdens Kerst zelf is de kans op vrij zacht weer met maxima tussen 6 en 9 graden behoorlijk groot. Het weerbeeld wordt mogelijk onstuimig met regen en veel wind uit het westen tot zuidwesten. Het weer zal dan niet bijdragen aan de kerstsfeer.

Enkele berekeningen van weermodellen laten de wind tijdens de kerstdagen naar het noordwesten draaien. Daarmee zouden winterse buien over ons land trekken en kan het tijdelijk wit worden door (natte) sneeuw of hagel. De kans hierop is klein, slechts circa 8%. Om van een witte Kerst te spreken zou op beide kerstdagen in De Bilt om 9:00 uur ’s ochtends een gesloten sneeuwdek moeten liggen. De kans is uitermate klein dat de buien precies op dit tijdstip een gesloten sneeuwdek achterlaten. Hierom schatten we de kans op een witte Kerst in op slechts 2%.

Laatste witte Kerst alweer 7 jaar geleden

In 2010 verliep Kerst voor het laatst wit. In een groot deel van het land lag toen sneeuw. In dat jaar lag er met uitzondering van de Wadden, de Kop van Noord-Holland en Friesland 5 tot 20 cm sneeuw. In Zuid-Limburg was het sneeuwdek maar liefst 30 tot 45 cm dik! In De Bilt bedroeg de sneeuwdekdikte zowel op Eerste Kerstdag als op Tweede Kerstdag 5 cm.

Sinds het begin van de metingen in 1901 werd slechts 8 keer een witte Kerst vastgesteld in De Bilt. Toch sneeuwde het vaker dan acht keer tijdens Kerst. Het ging dan om natte sneeuw of sneeuw die slechts op één van de twee feestdagen bleef liggen. Deze eeuw beleefden we twee keer een witte Kerst, namelijk in 2009 en 2010. Het is uniek dat het twee jaar op rij tot een witte Kerst kwam!

Afgelopen jaren uitzonderlijk zacht tijdens Kerst

In 2015 en 2016 verliep Kerst uitermate zacht. Vorig jaar was de op twee na warmste Kerst sinds 1901. De maximumtemperatuur over beide kerstdagen lag in De Bilt op 11,8 graden (11,7 graden op Eerste Kerstdag en 11,8 graden op Tweede Kerstdag). In 2015 hadden we de warmste Kerst ooit met gemiddeld 14,2 graden (14,0 graden op Eerste Kerstdag en 14,4 graden op Tweede Kerstdag)!


Voor het nieuwe jaar wil je graag voordelige energie? Profiteer nu van extra kortingen bij Essent met deze speciale aanbiedingen en acties!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Ook dit jaar verloopt Kerst waarschijnlijk groen. De kans op een witte Kerst is op dit moment slechts 2%. De […] Lees meer

16 december 2017

Ook 2017 in top-10 warmste

Ook dit jaar verloopt Kerst waarschijnlijk groen. De kans op een witte Kerst is op dit moment slechts 2%. De […] Lees meer