Mogelijke overlast door regen en sneeuw in Spanje

Spanje krijgt vanaf zondag te maken met zware onweersbuien. De regio’s Catalonië en Valencia zijn als eerste aan de beurt en ook de Balearen krijgen er mee te maken. Tot en met dinsdag kan er lokaal 300 millimeter neerslag vallen.

Het Spaanse KNMI heeft voor zondag code rood afgekondigd voor de kust van Ibiza en Valencia vanwege hoge golven. In de overige gebieden in het oosten van Spanje geldt dan code oranje of geel.

De buien verplaatsen zich in de tweede helft van de week naar het noorden. Aan de zuidkant van de Pyreneeën kan dan 500 millimeter vallen. Door de buien kunnen grote overstromingen ontstaan en is er kans op aardverschuivingen. In het binnenland valt in de heuvels en de bergen een dik pak sneeuw van ruim een halve meter.

Het is ook opvallend koud in het oosten van Spanje. In Barcelona wordt het zondag en maandag hooguit 11 graden, terwijl het daar normaal 15 graden is. Op Mallorca komen de maxima uit op 13 graden. Ook daar is het in deze tijd normaliter een paar graden warmer.

Foto: EPA

Tags:

Komende nacht, maar ook de daaropvolgende nachten gaat het vriezen en moeten automobilisten lokaal rekening houden met autoruiten krabben en gladheid. Lees meer

Door hevige sneeuwval in het Indiase deel van Kasjmir zijn 5000 voertuigen gestrand op de snelweg tussen Srinigar en Jammu. Lees meer