Eerste plantje op de maan vriest dood

Het eerste plantje dat op de maan is gegroeid, heeft de extreem lage temperaturen niet overleefd. Dat melden verschillende Chinese media. De Chinese sonde Chang’e-4 bracht in december vorig jaar katoenzaadjes naar de maan die uiteindelijk uitliepen.

Het plantje blijkt echter niet bestand tegen temperaturen van rond de 170 graden onder nul. Eerder groeiden er ook al planten in het Internationaal ruimtestation ISS, maar het gekiemde katoenzaadje werd de eerste plant op de maan.

Voedsel kweken in de ruimte

Het ruimteschip dat de zaadjes naar de maan bracht werd naar de achterkant van het hemellichaam gestuurd. Een robot doet daar voor het eerst onderzoek naar het maanoppervlak. Ook nam de sonde aardappelzaden, gist en eitjes van fruitvliegjes mee, maar die vertonen nog geen teken van leven.

Het groeien van de zaadjes op de maan wordt gezien als een grote stap binnen de ruimteverkenning op lange termijn. Het zou betekenen dat astronauten in de toekomst hun eigen voedsel kunnen kweken in de ruimte en daarvoor niet terug hoeven naar de aarde.

Foto: ANP – Koen van Weel

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Het koude winterweer waar we komende tijd mee te maken krijgen zorgt er waarschijnlijk voor dat de griepgolf stevig in het zadel blijft. Lees meer

Winterliefhebbers kunnen komende tijd hun hart ophalen. Koning Winter is namelijk weer in het land. Kunnen de schaatsen uit het vet? Lees meer