Alpen: sneeuw ingeruild voor zon en kou

De periode van hevige sneeuwval in de Alpen is voorbij. Code rood is opgeheven en heeft plaatsgemaakt voor kalm, zonnig weer. 

Dat betekent niet dat het helemaal niet meer sneeuwt. In Frankrijk kan in de loop van donderdag wat sneeuw vallen, in Zwitserland en Oostenrijk geldt datzelfde voor de nacht van donderdag op vrijdag. Alleen in de Oostenrijkse deelstaat Karinthië, aan de grens met Italië, kan 10 tot 20 centimeter vallen. Verder gaat het om geringe hoeveelheden.

-14 graden

Ondertussen is de vorstgrens opgeschoven naar 1500 meter hoogte, waardoor het in veel wintersportdorpen boven nul is. Daar gaat echter verandering in komen: volgende week kan het kwik ’s nachts dalen tot -14 graden. De Oostenrijkse autoriteiten hebben voor de verwachte kou een waarschuwing doen uitgaan.

Alertheid blijft geboden bij het wintersporten. Er bestaat nog steeds kans op lawines. Daarnaast zijn sommige geulen gevuld geraakt met sneeuw. Als er een skiër over een bijzonder diep deel komt, kan de sneeuwmassa breken en onder het gewicht van de wintersporter bezwijken.

Foto: EPA

Tags:
18 januari 2019

Hoe hard gaat het vriezen?

In het weekend wordt het kouder met ’s nachts 2-8 graden vorst. Met meerdere nachten van minimaal -5 graden kunnen ijsbanen over een week open gaan. Lees meer

Californië staat bij ons bekend van hitte en bosbranden, maar nu zijn er vijf doden gevallen door onstuimig weer. Lees meer