Op twee na warmste Prinsjesdag op komst

De 205e editie van Prinsjesdag verloopt dinsdag zomers! Het parlementaire jaar wordt geopend onder zonnige en warme omstandigheden. De temperatuur ligt in de stad rond 24 graden. Daarmee wordt het de op twee na warmste Prinsjesdag sinds 1951. Er staat in Den Haag wel een matige zuidwestenwind en er ontstaan stapelwolken, maar het blijft droog.

De duizenden bezoekers die langs de kant van de weg staan om een glimp van het Koninklijk gezelschap op te vangen kunnen de zomerkleren weer uit de kast halen. Het wordt namelijk 24 graden. Soms trekt dinsdag wat sluierbewolking over Den Haag, maar de zon schijnt daar meestal gewoon doorheen. In de middag zijn er ook stapelwolken, maar het blijft droog.

Omdat de zon in deze tijd van het jaar niet meer zo sterk is en de huid wat gewend is, hoeft er niet meer worden ingesmeerd.

Op twee na warmste Prinsjesdag sinds begin van de metingen

Op het KNMI-weerstation Valkenburg-Voorschoten, vlakbij Den Haag, wordt sinds 1951 gemeten. Normaal is de maximumtemperatuur tijdens Prinsjesdag 18 graden. Dit jaar zitten we daar ruim boven. Van de laatste 67 Prinsjesdagen werden slechts 13 warme dagen geteld met maxima van 20 graden of meer. We kunnen dus stellen dat het gemiddeld circa eens in de vijf jaar tot een warme Prinsjesdag komt.

Het is slechts drie keer voorgekomen dat de temperatuur boven 22 graden uitkwam. Op 21 september 1971 werd het nabij Den Haag 22,1 graden. Vrij recent in 2014 was het ook volop nazomer en werd het 24,6 graden. De warmste Prinsjesdag hadden we 57 jaar geleden op 19 september 1961. Het werd toen maar liefst 28,7 graden in regio Den Haag en in Brabant en Limburg was het tropisch warm. Met maxima van 24 graden wordt het dinsdag dus de op twee na warmste Prinsjesdag sinds 1951.

Vorig jaar was het tijdens Prinsjesdag een stuk minder warm met 17 graden en er stond een frisse noordwestenwind. De paraplu was soms nodig, maar tussen de buien door was er ook flink wat ruimte voor de zon.

Zeldzame tropische septemberwarmte

In het binnenland wordt het dinsdag 26-29 graden en er is een kleine kans dat het in Limburg lokaal 30 graden wordt. Als dat gebeurt dan is dat zeer bijzonder. Sinds het begin van de metingen was het slechts in zes jaren zo laat in het jaar nog tropisch warm. Deze tropische waarden werden in al die jaren alleen in Brabant en Limburg gemeten. Dit was voor het laatst het geval in 2003. Toen werd het op 20 september in Maastricht nog 31,2 graden.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Hongkong heeft door tyfoon Mangkhut te maken gekregen met zwiepende wolkenkrabbers, ondergelopen straten en aan de kust 12 meter hoge golven. Lees meer

Tropische storm Helene trekt via de Azoren naar Ierland. Wat betekent dat voor de Britse Eilanden en voor het weer bij ons? Lees meer