Koudste 16 september ooit gemeten in De Bilt

Het was op veel plaatsen grijs en kil vandaag. Er stond weinig wind en op plaatsen waar het de hele dag bewolkt bleef, steeg de temperatuur nauwelijks. In De Bilt werd het slechts 12,9 graden en daarmee was de middagtemperatuur op 16 september sinds het begin van de metingen in 1901 nog nooit zo laag op het landelijke hoofdstation. Hiermee is het oude record van 13,4 graden op 16 september 1972 verbroken. In het zuidoosten van het land scheen wel de zon en in het Limburgse Arcen werd het met 17,3 graden het warmst.

Aan de kust was het erg wisselvallig met vooral afgelopen nacht en vanochtend lokaal zware buien. Aan de Waddenkust is 46 mm regen gevallen en aan de kust van Noord- en Zuid-Holland is 25 tot 40 mm gemeten.

Komende nacht is het in het binnenland droog en zullen mistbanken ontstaan. Het wegverkeer zal waarschijnlijk hinder ondervinden van regionaal dichte mist.

Kouderecords tegenwoordig bijna uniek?

Kouderecords komen tegenwoordig nog maar zelden voor. Deze eeuw telt tot dusver 8 keer meer warmterecords dan kouderecords. Het laatste kouderecord (qua maximumtemperatuur in De Bilt) vóór vandaag dateert van 26 april 2016! We moeten dus bijna anderhalf jaar terug in de tijd, terwijl dit jaar al vier warmterecords zijn verbroken.

De doorgaande opwarming van de aarde maakt dat het tegenwoordig veel makkelijker tot warmte-extremen komt dan tot kouderecords. Als de gemiddelde temperatuur op een steeds hoger niveau komt te liggen, worden steeds hogere warmte-uitschieters mogelijk en wordt de kans op kouderecords steeds kleiner. Toch zijn koude-uitschieters ook nog steeds mogelijk. Ze komen alleen steeds minder vaak voor.

Foto: J. Wiersema


Een wellness dagje is nu wel op zijn plaats? Voor je babysit kan je nu bij Oppasland terecht mét korting dankzij deze unieke aanbiedingen en kortingscodes!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Maria is een nieuwe orkaan in het Caraïbisch gebied. Ze neemt komende dagen in kracht toe en kan woensdag zijn […] Lees meer

15 september 2017

Zondag minder buien en wat zon

Het is herfstachtig weer. Toch zijn er ook dagen waarop de neerslag meevalt en met wat zon kan het best […] Lees meer