Regen bij bosbranden Siberië druppel op gloeiende plaat

Regen bij bosbranden Siberie

In de gebieden in Siberië waar hevige bosbranden woeden heeft het geregend! Helaas waren de hoeveelheden regen veel te klein om de natuurbranden te blussen. In het zuiden van Jakoetië is 2 tot 12 millimeter gevallen, met enkele uitschieters naar 25 millimeter.

Ten zuiden van Irkoetsk en ten westen van Krasnojarsk kunnen vrijdag en komend weekend buien voorkomen met 10 tot 20 millimeter neerslag en lokaal mogelijk meer. Het zuiden van Jakoetië kan ook opnieuw regen verwachten.

Vechten tegen de branden

Al weken vechten duizenden brandweerlieden tegen de bosbranden in Siberië. Volgens Greenpeace staat er een oppervlakte van 5,4 miljoen hectare in brand. Vooral de regio’s Irkoetsk en Krasnojarsk en de republiek Jakoetië zijn zwaar getroffen.

Het vuur veroorzaakt smog en is ook schadelijk voor het klimaat. Greenpeace berekende dat de branden meer dan 225 miljoen ton CO2 per maand uitstoten. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van 49 miljoen auto’s per jaar.

Foto: EPA

Tags:

We moeten nog een paar maanden, maar nu al is 2019 op weg om één van de warmste ooit te worden. Hoe dat kan lees je hier. Lees meer

Rosevleugel sprinkhaan

In Limburg is deze week een nieuwe sprinkhanensoort gespot. Door de droge zomers is deze sprinkhaan naar ons land gekomen. Lees meer