Droge zomers brengen sprinkhanensoort terug

Rosevleugel sprinkhaan

Langs de Geul bij Bunde (Limburg) is deze week de eerste rosevleugel in ons land gezien. Deze sprinkhanensoort kwam hier sinds het begin van de vorige eeuw niet meer voor, op tussentijds twee waarnemingen na. Onlangs zijn ze ook sinds lange tijd weer in België gezien. Dat meldt Naturetoday.

Onderzoekers van Bureau Natuurbalans zagen langs de geul veel blauwvleugelsprinkhanen toen er ineens een sprinkhaan met opvallend roze gekleurde achtervleugels opvloog. Ze wisten het insect te vangen met een visnetje. Het was een vrouwelijk, langvleugelig exemplaar dat aan de ‘afgevlogen’ vleugels te zien waarschijnlijk een behoorlijke afstand heeft gevlogen.

De onderzoekers sluiten niet uit dat de rosevleugel weer aan een opmars bezig is, zodat er binnenkort weer permanente populaties in ons land zijn. “Het zou goed kunnen met de droge zomers van de laatste jaren.”

Foto: AFP

Tags:
Regen bij bosbranden Siberie

In de gebieden in Siberië waar hevige bosbranden woeden heeft het geregend! Helaas viel er lang niet genoeg regen om de branden te blussen. Lees meer

De grootste bosbrand van dit jaar in Frankrijk is onder controle. Een gebied zo groot als 313 voetbalvelden is door de grote natuurbrand in de as gelegd. Lees meer