Zomer tot dusver warm en zonnig

stand kinderen ijsje

Met 17,5 graden als gemiddelde temperatuur tegen 16,3 graden normaal staat de zomer op dit moment op een tiende plek in de lijst van warme zomers sinds 1901. Dit komt volledig door een recordwarme junimaand. Juli is tot vandaag juist ruim anderhalve graad kouder dan gebruikelijk. De zomer is daarnaast vooralsnog zonniger dan normaal. Met 368 uur zon scheen de zon circa 70 uur meer dan gebruikelijk. Ook dit hebben we te danken aan de maand juni.

De meteorologische zomer startte met een spectaculaire junimaand. Het was de warmste junimaand sinds 1901 en de zevende maand in de lijst van zonnigste juni’s. In Brabant en Limburg kwam het tot een regionale hittegolf.

Ondanks de warmte en zonneschijn was het natter dan gebruikelijk. Vier keer werd vanwege zware onweersbuien code oranje afgegeven: op 467 en 19 juni. Op 4 juni trok zelfs een tornado over het Gelderse Rheden.

Juli voorlopig behoorlijk koel

Juli is tot dusver minder spectaculair. Met 16,2 graden gemiddeld over alle dagen en nachten is het tot nu toe ruim anderhalve graad kouder dan normaal. De koudste dag tot nu toe was maandag 8 juli. In De Bilt bedroeg de maximumtemperatuur slechts 16,7 graden.

De eerste vijf dagen van de maand verliepen zonnig en ook op 9 juli was het ronduit zonnig. De afgelopen zes dagen liet de zon zich veel minder zien. Met gemiddeld over het land in 15 dagen ongeveer 102 uur zon is de hoeveelheid zonneschijn in juli tot dusver normaal.

12 juli lokaal wateroverlast

Met afstand de natste dag was vrijdag 12 juli. Flinke regen- en onweersbuien trokken heel langzaam over het land. Op sommige plekken viel vrijwel niets, op andere plekken ontstond wateroverlast.

Warmer weer op komst

Het vooruitzicht voor de komende twee weken geeft maxima van 24-29 graden, minima rond 16 graden, regelmatig zon en af en toe een (onweers)bui. Door het relatief warme weer zal de gemiddelde maandtemperatuur naar verwachting stijgen naar een normale waarde. De klimatologisch gemiddelde maandtemperatuur van juli in De Bilt is 17,9 graden.

Lees ook het actuele weerbericht Nederland.

Foto: ANP

Tags:
Overstromingen in India door Moesson

Miljoenen mensen zijn getroffen door overstromingen als gevolg van moessonregens. Zeker 180 mensen zijn om het leven gekomen, vooral in India en Nepal. Lees meer

De onweersbui die vrijdagmiddag zware schade aanrichtte in Bobenheim am Berg bij Mannheim in Duitsland ging gepaard met een tornado. Lees meer