Primeur eerste zomerse dag voor Eindhoven

In Eindhoven werd het om 11:10 uur 25,2 graden. Daarmee had Eindhoven de primeur om als eerste dit jaar de grens van de zomerse 25 graden te slechten. De laatste keer dat het zomers warm werd in ons land was op 25 september vorig jaar. Dat is 234 dagen geleden. Uiteindelijk werd het in zuiden, zuidwesten, midden en oosten op grote schaal zomers warm. De hoogste temperatuur werd gemeten in Eindhoven met 28,4 graden. Om 14:50 uur werd het ook in De Bilt zomers warm en daarmee is dit ook de eerste officiële zomerse dag van 2017.

Klik hier voor meer informatie over de eerste officiële zomerse dag

Morgen wordt het nog warmer met op grote schaal 26-28 graden en in het zuiden komen de maxima zelfs uit op 29 graden! Ook in het noordelijk en noordwestelijke kustgebied is het warm met 23-25 graden. Normaal is het half mei 15 graden op de Wadden tot 19 in Noord-Brabant en Limburg.

Morgen begint de dag met vrij veel bewolking, maar vanuit het zuiden wordt het in de loop van de ochtend vrij zonnig. Langs de westkust en in het noorden zal de bewolking het langst aanwezig zijn en valt begin van de ochtend zeer lokaal een spat regen. In de middag zijn er overal flinke zonnige perioden, maar vooral in de kustprovincies wordt de zon soms afgeschermd door sluierbewolking. Er wordt midden op de dag zonkracht 6-7 verwacht! Daarbij kan een onbeschermde huid al binnen een kwartier verbranden.

Warmte van korte duur: donderdag 10-15 graden kouder

In de nacht naar donderdag en donderdag overdag verdrijven buien, met kans op een klap onweer, de warmte. Het wordt dondermiddag nog slechts 14 graden in het westen tot 18 in het oosten. Daarmee is het 10-15 graden kouder dan woensdag.

Eerste 25 graden iets later dan normaal – het kan veel later

De eerste lokale zomerse dag beleven we dit jaar iets later dan normaal. Gemiddeld genomen wordt op 9 mei voor het eerst de 25-gradengrens overschreden op een van de officiële KNMI-weerstations, maar regelmatig gebeurt het ook al in de tweede helft van april. Volkel, Gemert en Soesterberg hebben het record in handen voor de vroegste lokale zomerse dag: 29 maart 1968.

In 1984 werd recordlaat, op 19 juni, voor het eerst de 25 gradengrens geslecht. Dat was gelijk op grote schaal, namelijk in De Bilt, Soesterberg, Deelen, Gilze-Rijen, Eindhoven, Volkel en Maastricht.

Afgelopen jaren

Vorig jaar had Ell (Limburg) op 6 mei de primeur voor de eerste zomerse dag van het jaar. De eerste zomerse dag kwam in 2015 al op 15 april in Westdorpe.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

In De Bilt werd het om 14:50 uur 25,0 graden. Daarmee is de eerste officiële zomerse dag van 2017, een …
Lees meer...

 

Morgen wordt het voor het eerst dit jaar zomers warm in ons land. Voor een zomerse dag moet het 25 …
Lees meer...