Eerste officiële zomerse dag 2017 een feit

In De Bilt werd het om 14:50 uur 25,0 graden. Daarmee is de eerste officiële zomerse dag van 2017, een dag eerder dan verwacht, een feit. Voor een officiële zomerse dag moet het in De Bilt 25 graden of meer worden. De laatste keer dat dit lukte was op 15 september vorig jaar. Dat is 244 dagen geleden. Het werd toen 29 graden en in het oosten was het lokaal tropisch warm.

In het zuiden, zuidwesten, midden en oosten is het zomers warm geworden. In Noord-Brabant en Limburg werd het op grote schaal meer dan 27 graden. Het warmst werd het in Eindhoven met 28,4 graden. Eindhoven had vandaag ook de primeur om als eerste KNMI-weerstation de grens van 25 graden te slechten. Al om 11:10 uur werd het hier 25,2 graden. In De Bilt werd het uiteindelijk 26,2 graden.

Records officiële zomerse dagen

De eerste zomerse dag van het jaar wordt in De Bilt, in het huidige klimaat, gemiddeld genomen 18 mei bereikt. 14 april 2007 noteerden we de vroegste officiële zomerse dag ooit met 27,6 graden. In 1906 moest het langst gewacht worden, namelijk tot maar liefst 18 juli!

Vorig jaar noteerden we op 7 mei de eerste zomerse dag in De Bilt en in 2015 kwam het op 11 mei tot de eerste officiële zomerse dag.

Morgen 29 graden in het zuiden

Het wordt morgen op grote schaal 26-28 graden en in het zuiden komen de maxima zelfs uit op 29 graden! Lokaal kan de temperatuur zelfs oplopen tegen 30 graden. Ook in het noordelijk en noordwestelijke kustgebied is het warm met 23-25 graden. Normaal is het half mei 15 graden op de Wadden tot 19 in Noord-Brabant en Limburg.

De dag begint met vrij veel bewolking, maar vanuit het zuiden wordt het in de loop van de ochtend vrij zonnig. Langs de westkust en in het noorden zal de bewolking het langst aanwezig zijn en valt begin van de ochtend zeer lokaal een spat regen.

In de middag zijn er overal flinke zonnige perioden, maar vooral in de kustprovincies wordt de zon soms afgeschermd door sluierbewolking. Er wordt midden op de dag zonkracht 6-7 verwacht! Daarbij kan een onbeschermde huid al binnen een kwartier verbranden.

Warmte van korte duur: donderdag 10-15 graden kouder

In de nacht naar donderdag en donderdag overdag verdrijven buien, met kans op een klap onweer, de warmte. Het wordt dondermiddag nog slechts 14 graden in het westen tot 18 in het oosten. Daarmee is het 10-15 graden kouder dan woensdag.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Lekker aan het strand liggen op een warme lentedag? Vaak is dat niet mogelijk. Juist in de lente zien we …
Lees meer...

 

In Eindhoven werd het om 11:10 uur 25,2 graden. Daarmee had Eindhoven de primeur om als eerste dit jaar de …
Lees meer...