Lente tot dusver warm en zonnig

Na een bovengemiddelde hoeveelheid regen begin maart is de lente op de droge toer. In april viel alleen regionaal een normale hoeveelheid neerslag en is het op veel plaatsen droger dan normaal. Het was ook warmer met in De Bilt een gemiddelde temperatuur 1,3 graden hoger dan de normaal van 6,7 graden. Daarbij hadden we landelijk 40 uur meer zon dan het gemiddelde van 206 uur. Verder was de lente af en toe grillig met op 8 april de warmste dag met veel zon en vijf dagen daarna de koudste dag met sneeuwbuien.

Maart verliep in het hele land veel natter dan normaal. De neerslag was hard nodig om de grondwaterstanden te verhogen die nog steeds moeten herstellen van de droogte van het afgelopen jaar. De tweede helft van maart bleef het vaak droog.

April heeft tot nu toe slechts regionaal een vrij normale hoeveelheid regen van 15-23 mm opgeleverd. Alleen Midden- en West-Brabant, het zuidoosten van Zuid-Holland en het oosten van Groningen hebben met 20-23 mm een normale hoeveelheid neerslag. Op veel andere plaatsen is het iets droger dan normaal of zelfs veel droger. Vooral in het oosten van Brabant, aan de westkust en in grote delen van Gelderland, Overijssel en Friesland heeft het erg weinig geregend. Op verschillende plaatsen viel slechts 2-3 mm, terwijl normaal in de eerste helft van april al zo’n 20 mm zou zijn gevallen. Juist het oosten van het land heeft nog steeds te maken met een lage grondwaterstand.

Droge start groeiseizoen valt in 5% droogste jaren

Het groeiseizoen is begin deze maand van start gegaan en gemiddeld over het land is al een neerslagtekort ontstaan van 20 mm. Met een warm en droog vooruitzicht zal het tekort komende tijd stijgen naar ruim 40 mm en behoort daarmee tot de 5% droogste jaren. Pas in de loop van volgende week stijgt de kans op buien.

Warmste en koudste lentedag in dezelfde week

Na een zonnig en warm slot van de winter hebben we lang moeten wachten op lenteachtige temperaturen van 15 graden of meer. Pas op 22 maart werd het in De Bilt met 17,3 graden weer echt lente. De hoogste temperatuur in De Bilt was 21,5 graden en werd gemeten op 8 april. Daarna volgde juist een koude periode met op zaterdag 13 april de koudste lentedag. Winterse buien met sneeuw en hagel trokken over het land en lokaal werd het kortstondig wit. Het werd in De Bilt slechts 7,6 graden. Daarmee vielen de warmste én de koudste lentedag in dezelfde week.

Met gemiddeld 8,0 graden in De Bilt is het 1,3 graden warmer dan normaal en daarmee staat de lente tot nu toe in de top-10 warmste. Door het warme vooruitzicht zal de lente nog wel iets stijgen.

Zonniger dan normaal

De eerste twee weken van de lente was het vaak grijs en nat. Daarna heeft de zon veel vaker geschenen. Maart kwam uit op een normale hoeveelheid zon, maar doordat de zon ook in april vaak scheen heeft de lente een voorsprong van zo’n 40 uur zon op een gemiddelde lente waarin de zon 206 uur zou hebben geschenen. Daarmee is de lente dit jaar tot nu toe ook zonniger dan vorig jaar.

Lentestorm

Waar het normaal in de winter wel eens stormt is het afgelopen winter niet tot een officiële storm gekomen. In de lente was het voor het eerst in ruim 13 maanden wel zover. Op 10 maart stond in Zeeland een zuidwesterstorm en kwamen in de zuidelijke provincies zeer zware windstoten voor van 100-120 km/uur. Hiervoor gold code oranje.

Foto: ANP

Tags:

In het voorjaar is een reis naar het Middellandse Zeegebied geen garantie voor zonnig en droog weer. In Athene viel opeens 56 mm regen en hagel. Lees meer

Het mooie en droge weer van komend weekend is een bedreiging voor de traditionele paasvuren. Door de droogte kunnen vonken een natuurbrand veroorzaken. Lees meer