Alpentoppen nog veel sneeuw

De gigantische sneeuwmassa in de Oostenrijkse Alpen heeft niet lang stand gehouden. Vooral in de dalen is de afgelopen twee maanden veel sneeuw gesmolten en nam de hoeveelheid in de skigebieden die nog open zijn af met 56%. Met gemiddeld 61 cm ligt er niet veel meer dan in de Franse dalen. Daar viel in januari veel minder sneeuw en is de hoeveelheid sneeuw in de allerhoogste gebieden alleen maar toegenomen. In Les Trois Vallées ligt hoog in de bergen op dit moment meer sneeuw dan in januari. In het brongebied van de Rijn ligt 100-120% van de normale hoeveelheid sneeuw en dat betekent extra smeltwater.

Een groot deel van de gigantische hoeveelheid sneeuw die in januari in de Oostenrijkse Alpen viel is inmiddels verdwenen. In Filzmoos, in het gebied Salzburger Sportwelt (Ski Amadé) lag op 14 januari in het dal 290 cm sneeuw en aan de top 400 cm. Iets meer dan een maand daarna was de sneeuw voor een deel ingeklonken en met name in het dal voor een deel gesmolten. In het dal werd op 18 februari 150 cm gemeten en hoog op de pistes 290 cm. In maart wint de zon flink aan kracht en gaat het smeltproces veel sneller. In Filzmoos kan op dit moment nog steeds geskied worden, maar de sneeuwlaag is geslonken naar 50 cm in het dal en 150 cm aan de top.

Het wintersportseizoen loopt langzaam ten einde. Van de 211 skigebieden waar je twee maanden geleden terecht kon zijn er nu nog 66 open. Dit zijn de grotere en vooral de hogere gebieden. Ondanks dat het afgelopen tijd af en toe nog gesneeuwd heeft is het sneeuwdek in twee maanden tijd in het dal afgenomen van 117 naar 61 cm, een daling van 48%. Aan de toppen van de Oostenrijkse skigebieden is de hoeveelheid sneeuw slechts afgenomen met 16%. Daar lag gemiddeld 252 cm en daar is nu 208 cm van over.

Meer sneeuw in april dan in januari

De Franse wintersportgebieden hebben de sneeuwdump van begin dit jaar grotendeels gemist. Zo lag er in Les Trois Valleés op 18 januari 126 cm in het dal en 180 cm hoog in de bergen. Een maand later was de hoeveelheid gestegen naar 180 cm in het dal en 255 cm aan de top. Daarna heeft het nog een aantal keer gesneeuwd en is de dikte van de sneeuwlaag toegenomen naar 200 tot 280 cm. Ook op andere plaatsen lag midden februari veel meer sneeuw in de Franse Alpen dan in januari. In het dal steeg het gemiddelde van 48 naar 90 cm en aan de top van 80 naar 168 cm.

Van de 85 gebieden die op 18 februari open waren kun je nog steeds in 33 terecht. In de dalen is de hoeveelheid sneeuw met 43% afgenomen naar 52 cm en aan de top met slechts 9% naar 177 cm.

Ondanks dat vooral de hoge gebieden nog veel sneeuw hebben kun je goed merken dat het seizoen langzaam ten einde loopt. In de hoge gebieden zoals Tignes vriest het ’s nachts flink. Op zonnige dagen heeft de toplaag van de sneeuw flink te lijden en wordt in de middag papperig. Hierdoor glijdt de sneeuw minder goed en wordt het skiën een stuk zwaarder. In de nacht bevriest de toplaag weer. Door de pistes te prepareren wordt voorkomen dat een harde ijskorst ontstaat. Op bewolkte dagen valt de dooi hoger in de bergen vaak mee.

Alpensneeuw gunstig tegen droogte

Dat hoger in de Alpen nog veel sneeuw ligt is gunstig voor de waterstand in de Rijn. Op verschillende bergtoppen ligt in het brongebied van de Rijn nog steeds 100-120% van de normale hoeveelheid sneeuw. In het oosten van Zwitserland ligt zelfs 140-180% van de normale hoeveelheid. Als de sneeuw geleidelijk smelt kan water uit de Rijn gebruikt worden om in ons land droogte te bestrijden.

Foto: AFP

Tags:

In de stralende zon kan het dit weekend lokaal 25 graden worden. Een groot contrast met de 6-9 graden van afgelopen zaterdag. Lees meer

Van sneeuw tot zon en warmte, het klimaat van de Alpen is fascinerend. Hoe wisselvallig het weer ook is, toch zijn er bepaalde patronen. We praten je bij. Lees meer