Het is officieel: Pasen kouder dan Kerst

Update 17-4 16:50 uur. Gisteren, op Eerste Paasdag, werd het in De Bilt 10,8 graden en deze Tweede Paasdag werd het 10,9 graden. Daarmee was Pasen dit jaar officieel kouder dan afgelopen Kerst. Toen noteerden we de op twee na warmste Kerst ooit gemeten met 11,7 graden op Eerste Kerstdag en 11,8 op Tweede Kerstdag. Het is pas de negende keer sinds 1901 dat Pasen kouder verliep dan Kerst. Bijzonder is dat het al de vierde keer is in zes jaar. 2012, 2013 en 2016 gingen dit jaar voor.

Op Eerste Paasdag werd de laagste maximumtemperatuur gemeten in Deelen (op de Veluwe) met 10,5 graden en de hoogste in Ell (Limburg) met 12,9 graden. In het noorden stond een stevige westenwind, maar was de zon veelvuldig te zien met op grote schaal 7-9 zonuren. In Den Helder werden afgerond zelfs 10 zonuren genoteerd. Ook in het zuidwesten scheen de zon geregeld met 5 à 6 zonuren.

Tweede Paasdag viel de temperatuur in het in Lauwersoog (Groningen) het laagst uit met maximaal 8,9 graden. In Gilze-Rijen (Noord-Brabant) was het met 12,2 graden het minst koud. Een stevige noordelijke wind veroorzaakte in combinatie met een regen- of hagelbui soms gevoelstemperaturen van dicht bij het vriespunt. Opnieuw was de zon in het noorden en aan de westkust veelvuldig te zien. Maar ook in het binnenland was er tussen de buien door meer ruimte voor de zon dan op Eerste Paasdag.

Vooral in een strook van Amsterdam over Utrecht naar het Rivierengebied was het gisteren en vandaag erg nat. Plaatselijk viel meer dan 20 mm regen. Het meeste hiervan viel overigens wel afgelopen nacht en vanochtend vroeg.

Warme Kerst is hoofdoorzaak

Negen jaren waarin Pasen kouder was dan Kerst, op basis van de gemiddelde maximumtemperatuur (°C) van 1e en 2e Kerstdag en 1e en 2e Paasdag.

Dat het al de vierde keer is in zes jaar tijd dat Pasen kouder verloopt dan Kerst komt vooral door het feit dat het tijdens de Kerstdagen de laatste jaren telkens bijzonder zacht was.

Acht van de negen jaren waarin de spreuk “Pasen kouder dan Kerst” opgaat kenden een bijzonder zacht verloop van de voorgaande Kerst. Op de vijf warmste Kerst-edities volgde een koudere Pasen. In 1982 was Kerst slechts iets te zacht, maar verliep Pasen 1983 flink koud en kwam de temperatuur net een fractie lager uit dan met Kerst.

Voorafgaand aan Pasen 2016 noteerden we in december 2015 de warmste Kerst ooit gemeten met een bizar gemiddeld maximum van 14,2 graden (14,0 graden op Eerste Kerstdag en 14,4 op Tweede Kerstdag). Pasen kende vorig jaar een normale temperatuur van 13,1 graden, maar was desondanks toch kouder dan Kerst. Overigens ging de aandacht vorig jaar vooral uit naar de Paasstorm die Tweede Paasdag over ons land raasde.

Pasen enkele graden kouder dan Kerst

In 2013 was het maar liefst 4,1 graden kouder dan met Kerst. Pasen verliep dan ook erg koud met een gemiddeld maximum van 5,9 graden. Daarmee was het de op een na koudste Pasen ooit gemeten. Ook in andere jaren was het verschil tussen Pasen en Kerst enkele graden, door de combinatie van een zeer zachte Kerst en een behoorlijk koude Pasen. De koudste Pasen ooit in 1964 kende een gemiddeld maximum van 4,2 graden. Doordat Kerst 1963 met 3,7 graden nog wat kouder verliep komt deze niet voor in de lijst met jaren waarin Pasen kouder dan Kerst was.

Verloopt Kerst enkele graden te koud dan is het statistisch gezien niet mogelijk dat Pasen kouder dan Kerst wordt. Bij een normale kersttemperatuur van 6 graden is de kans op een koudere Pasen uitermate klein. “Pasen kouder dan Kerst” zegt dus duidelijk heel veel over hoe bijzonder warm het was met Kerst en veel minder over hoe koud het met Pasen is.

Meer over Pasen in het verleden

Komende dagen echt koud met winterse trekjes

Dat het halverwege april nog veel kouder kan zijn merken we komende dagen. Vannacht kan het lokaal vriezen en daarbij is kans op winterse buien met hagel, onweer en natte sneeuw. Morgenochtend zullen de autoruiten op verschillende plaatsen gekrabd moeten worden. Overdag verdwijnen de buien en wordt het zonniger. Daarna volgt een koude nacht met op grote schaal 1-2 graden vorst. De nacht naar donderdag wordt het koudst met zelfs kans op matige vorst. Dat wil zeggen temperaturen beneden -5 graden. Aan de grond kan het nog kouder worden. De winterjas hebben we dus hard nodig.

Meer hierover: http://bit.ly/2psAZzs

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Tijdens de sportactiviteiten van de Koningsspelen blijft het meest droog. Er is veel bewolking met af en toe een streepje …
Lees meer...

 

Het wordt tijdelijk koud lenteweer. Komende nacht kan het lokaal vriezen en daarbij is kans op winterse buien met hagel, …
Lees meer...