Enorm veel regen door cycloon Idai

Cycloon Idai teistert Mozambique en Zimbabwe. De orkaan ging vrijdag aan land met windsnelheden tot 200 km/uur. Inmiddels is van orkaanwinden geen sprake meer, maar zorgt juist de extreme hoeveelheid regen voor problemen.

In het midden van Mozambique zijn al minstens negentien doden gemeld. De schade is groot vooral in en rond de havenstad Beira in Mozambique, een stad van een half miljoen inwoners. Idai is is de zwaarste cycloon die de regio in meer dan tien jaar heeft getroffen.

Zimbabwe

De storm is verder landinwaarts getrokken en heeft in Zimbabwe ten minste 31 mensen het leven gekost. Er zijn nog tientallen vermisten. Dat heeft de staatstelevisie ZBC zaterdag bekendgemaakt. Woningen en bruggen zijn weggevaagd door de cycloon, die eerder huishield in Mozambique en Malawi. Op veel plaatsen viel de stroom uit en kwamen straten onder water te staan. De schade is enorm.

Het Zimbabwaanse ministerie van Informatie zei dat het leger is ingezet om 197 leerlingen in veiligheid te brengen die zitten opgesloten in hun school. Dat is gezien de omstandigheden ter plekke en het aanhoudend slechte weer een lastige klus, zeker als helikopters worden gebruikt voor de evacuatie.

Parlementslid Joshua Sacco vertelde dat het district Chimanimani, dicht bij de grens met Mozambique, zwaar is getroffen en compleet is afgesloten van de rest van het land. Hij vergeleek Idai met de wervelstorm Eline, die in 2000 over delen van Afrika raasde en een spoor van vernieling achterliet.

Onophoudelijke regen

De restanten van cycloon Idai blijven nog de hele week boven Mozambique en het oosten van Zimbabwe hangen. Dat betekent dat in deze gebieden, die nu al zwaar getroffen zijn, extreem veel regen valt. Tot en met vrijdag lopen de neerslagsommen in de centrale delen van Mozambique op naar ruim 500 mm, lokaal valt in de bergen nog meer. In Beira valt tot en met volgende week zaterdag ruim 300 mm. Dat is exclusief de regen die al gevallen is. De meeste regen valt dit weekend en in de eerste helft van de week. In de tweede helft van de week nemen de onweersbuien af.

Normaal valt in Beira in de hele maand maart 274 mm. Ter vergelijking, in Nederland valt in een heel jaar ongeveer 850 mm.

De wind speelt inmiddels al geen rol meer; de storm is gaan liggen en het zijn nu juist de vele zware onweersbuien die bij de ex-cycloon horen die voor problemen (gaan) zorgen. Door de overvloedige regenval is namelijk grote kans op overstromingen en modderstromen. Zeker bergachtige gebieden zijn gevoelig voor water dat in hoog tempo van de berghellingen afstroomt en vanalles met zich meesleurt.

Foto: NASA

Tags:

Zeker 42 mensen zijn zondag om het leven gekomen door een overstroming in het Indonesische deel van het eiland Papoea, rond Jayapura. Lees meer

Het Waterschap Limburg is zaterdag in de weer met de aanleg van nooddijken. Door de vele regen kunnen rivieren buiten hun oevers treden. Lees meer