Komend weekend al een sneeuwdump in de Alpen?

In de Alpen wordt dit weekend veel neerslag verwacht. Hoog in de bergen valt een dik pak sneeuw. De afgelopen tijd is in een groot deel van de Alpen rond de 2000 meter al een kleine hoeveelheid sneeuw gevallen. Vooral op gletsjers wordt op een aantal plaatsen al geskied. 

Vrijdagavond valt in de Franse Alpen de eerste neerslag. Aanvankelijk valt vrij veel regen, maar geleidelijk zal de sneeuwgrens wat zakken. Zaterdag wordt de neerslag zeer intens en valt boven circa 2300 meter het meeste als sneeuw. Zondag zakt de sneeuwgrens naar 2000 meter of nog iets eronder. Hierdoor wordt het bijvoorbeeld ook in Val-Thorens wit.

In Zwitserland en het westelijke deel van de Italiaanse Alpen ligt de sneeuwgrens aanvankelijk op 2200-2500 meter. In de loop van het weekend wordt het een paar graden koeler en zakt de sneeuwgrens naar circa 1800 meter.

Oostenrijk en de oostelijke Italiaanse Alpen krijgen veel minder sneeuw, maar vooral in de westelijke regio’s valt boven 2000 meter wel een aantal centimeter.

Waar valt het meest?

Vooral in de nacht naar zondag en zondag overdag kan in grote delen van de Alpen veel neerslag vallen. Boven 2000 meter valt de neerslag in de vorm van sneeuw.

De meeste sneeuw wordt verwacht rond het Mont Blancmassief, Wallis en de westelijke helft van de Italiaanse Alpen (Valle d’Aosta en Val d’Ossola). Lokaal kan hier wel 120 cm verse sneeuw vallen. Aan de noordkant van de Franse en Zwitserse Alpen wordt regionaal 30-50 cm verwacht. Als er weinig wind staat, kan het ook lager in de dalen sneeuwen.

Waar ligt al sneeuw?

De afgelopen dagen is al een kleine hoeveelheid sneeuw gevallen. In grote delen van Zwitserland en Oostenrijk ligt boven de 2400 meter al een paar cm sneeuw. Hier zal dit weekend sneeuw bijvallen.

In de hoger gelegen skigebieden, vooral op gletsjers, kan al geskied worden. Op de Stubaier gletsjer ligt 30 cm sneeuw en is 32% van de liften geopend. Op de Hintertuxer gletsjer ligt 45 cm sneeuw en is 60% van de skiliften geopend. In Chamonix Aiguille du Midi ligt 320 cm sneeuw en is 40% van het skigebied open.

Foto: AFP

Tags:

De Orioniden passeren de komende tijd de aarde. Het aantal vallende sterren per uur kan oplopen tot circa 20. Wanneer kan je het beste gaan kijken? Lees meer

In het noordoosten van de VS, o.a. New York wordt later vandaag zeer veel regen verwacht. Regionaal kan ruim 100 mm vallen. Lees meer