Nieuwe klimaatcommissie van start

In de Ridderzaal in Den Haag wordt dinsdag een nieuwe internationale klimaatcommissie gelanceerd. Het is de Global Commission on Adaptation. Die probeert landen ervan te overtuigen dat ze maatregelen moeten nemen vanwege de gevolgen van klimaatverandering.

Onder de gasten zijn voormalig VN-chef Ban Ki-moon en Wereldbank-directeur Kristalina Georgieva. Bill Gates spreekt de genodigden toe via een videoverbinding. Ban, Georgieva en Gates zijn de voorzitters van de nieuwe commissie. Na afloop brengt Ban een bezoek aan koning Willem-Alexander en koningin Máxima op paleis Noordeinde.

Premier Rutte en minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) zijn ook bij de lancering. Bij de bouw van het nieuwe hoofdkwartier van de commissie in Rotterdam zei Van Nieuwenhuizen onlangs: “Klimaatverandering heeft gevolgen voor ons allemaal. We kunnen niet wachten tot maatregelen tegen klimaatverandering effect hebben. We zitten nu in de problemen, dus moeten we nu in actie komen.”

Eilanden verdwijnen onder zeespiegel

Nederland begint met de commissie met twaalf andere landen. Een daarvan is de Marshalleilanden, een groep koraaleilanden in de Grote Oceaan tussen Hawaï en Australië. De eilanden dreigen deze eeuw te verdwijnen onder de stijgende zeespiegel. Vrijwel het hele land ligt op zeeniveau. Het hoogste punt is een 14 meter hoog heuveltje.

Foto: AFP

Tags:
16 oktober 2018

Al een week warm in De Bilt

De nazomer in ons land is al een week aan de gang. De temperatuur ligt alweer boven 20 graden in De Bilt. Daarmee is het opnieuw een officiële warme dag. Lees meer

De eerste helft van de meteorologische herfst was uitzonderlijk zonnig, warm en droog. Limburg telde een recordaantal zomerse dagen! Lees meer