In 96 jaar zo laat in de herfst niet zo warm

In Eindhoven en Maastricht werd het vandaag 25,5 graden. Sinds 1921 is het zo laat in de herfst niet meer zo warm geweest als vandaag. Vanaf de tweede helft van oktober was het alleen op 18 oktober 1921 nog warmer. Toen werd het in Maastricht 27,2 graden. 

In het verleden werd het alleen op 18 oktober 1921 (27,2) en 27 oktober 1937 (25,2) zomers warm, beide keren op vliegveld Maastricht. Vandaag wordt aan dit rijtje toegevoegd met als hoogste temperatuur 25,5 graden in Eindhoven en Maastricht. Dat betekent dat het maar één keer nog warmer was in de tweede helft van oktober!

De maximumtemperatuur varieerde vandaag van 18,7 graden op Terschelling tot 24,4 graden in De Bilt en 25,5 in Eindhoven en Maastricht. Opvallend: Wijk aan Zee had bijna een zomerse dag!

Twee jaar geleden was het nog extreem koud in deze tijd van het jaar. Op 14 oktober 2015 werd het in Maastricht niet warmer dan 4,0 graden, een kouderecord. In de Limburgse heuvels viel in de vroege ochtend zelfs een laagje sneeuw! Na de oktoberkou volgde een extreem warme november en december.

Oktoberwarmte gevolgd door novemberkou?

Opmerkelijk is dat na de zomerse warmte van oktober 1921 een zeer winterse november volgde. Al in de eerste week van november begon het ’s nachts stevig te vriezen en lag de temperatuur ook overdag dichtbij het vriespunt. Ook viel de eerste sneeuw. Aan het eind van de maand vroor het overdag en koelde het ’s nachts af naar -15 graden. November 1921 is daarmee de koudste november ooit gemeten en was in Maastricht zelfs 13 graden kouder dan oktober van datzelfde jaar! Helaas voor de winterliefhebbers kent het weer geen geheugen en kan november dit jaar ook zeer zacht verlopen.

Komende dagen minder warm

In het hele land was het zonnig en droog en met uitzondering van Terschelling was het (zomers) warm. In De Bilt kwam het kwik uit op 24,4 graden en daarmee is het dagrecord van 21,2 graden uit 1949 verpletterd. De warmte concentreert zich niet alleen op het zuidoosten. Zelfs langs de kust was het bijzonder warm met in Wijk aan Zee 24,7 graden. Ook vanavond blijft het nog lang aangenaam, rond 21:00 uur is het nog 17-20 graden.

Morgen hebben we de meest extreme warmte achter de rug. Met 16 à 17 graden langs de kust en lokaal 21 in Limburg blijft het behoorlijk zacht. Normaal bereikt de middagtemperatuur waarden van 14 à 15 graden. Het wordt dus nog steeds een graad of 5 te warm voor de tijd van het jaar.

Er zijn zonnige perioden, enkele stapelwolken en velden sluierbewolking. Hiermee blijft het voor het gevoel heerlijk nazomerweer. Ook woensdag ziet er prima uit met eerst lokaal mist. Daarna hebben vooral het zuiden en oosten zonnige perioden. Het wordt dan opnieuw 16 tot 21 graden.

Woensdagavond neemt de kans op regen toe en vanaf donderdag wordt het weer onstuimig herfstweer. Goed nieuws dus voor de regen- en windliefhebbers! We krijgen te maken met buiengebieden en de zuidwestenwind gaat flink aantrekken. De middagtemperatuur daalt naar 18 graden op donderdag en 15 op vrijdag en in het weekend. De nachten blijven met 10-13 graden opmerkelijk zacht.


De winter ontlopen door een leuke reis? Bij VakantieVeilingen profiteer je nu nog meer dankzij onze exclusieve promotie- en kortingscodes!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

De zon zou vandaag flink moeten schijnen, maar wie naar de hemel kijkt ziet zeker geen blauwe luchten. In het […] Lees meer

Vandaag was het de warmste 16 oktober ooit gemeten. In De Bilt steeg het kwik naar 24,4 graden en daarmee […] Lees meer