Hittegolf Noord-Limburg voorbij

Na zes dagen is de hittegolf in Arcen voorbij. Het kwam zelfs tot een serie van vier tropische septemberdagen en dat is na 1919 niet meer voorgekomen. Slechts één keer was nog later in september sprake van een hittegolf. In 1947 duurde een hittegolf in Maastricht tot en met 16 september. Komende dagen is het vriendelijk septemberweer met geregeld zon zonder hitte. Daarbij ontstaat ‘s nachts mist en koelt het flink af.

Na een reeks van zes zomerse dagen (maximumtemperatuur >25 graden) waarvan vier aaneengesloten tropische dagen (maximumtemperatuur >30 graden) is de hittegolf in Arcen vandaag ten einde gekomen. De temperatuur bleef vanmiddag namelijk onder de 25-gradengrens.

Derde regionale hittegolf

Voor Arcen was het de derde hittegolf dit jaar en dat is bijzonder veel voor Nederlandse begrippen. Overigens beperkte de tropische hitte zich dit jaar vooral tot het zuiden en zuidoosten van het land. Tussen 17 en 25 juli was er in Noord-Limburg (Arcen) en Midden-Limburg (Ell) een hittegolf van maar liefst negen dagen. In de laatste week van augustus kwam het in heel Limburg (Arcen, Ell en Maastricht) en plaatselijk in Zeeuws-Vlaanderen (Westdorpe) tot een hittegolf van 5 à 6 dagen. En nu dus alleen in het Noord-Limburgse Arcen, waar de hittegolf zes dagen heeft geduurd.

Deze derde hittegolf in Arcen vond plaats tussen 10 en 15 september. Sinds het begin van de metingen is het over alle weerstations in Nederland slechts één keer tot een iets latere hittegolf gekomen. In 1947 kwam het in Maastricht namelijk tussen 11 en 16 september tot een hittegolf. Van een landelijke hittegolf kunnen we niet spreken, want in De Bilt kwam het tot vier zomerse dagen, waarvan twee tropisch waren. Voor een hittegolf is een aaneengesloten reeks van vijf zomerse dagen nodig, waarvan er drie dagen tropisch zijn.

Nooit eerder zo laat een serie van vier tropische dagen

In Arcen is het tot vier tropische dagen op rij gekomen. Toch is dit zeker niet uniek voor september. In 1906 kwam het in Maastricht en Winterswijk tussen 1 en 4 september tot een aaneengesloten serie tropische dagen. Dit gebeurde ook in 1919 in Maastricht tussen 10 en 13 september. In Arcen kwam het nu tussen 12 en 15 september elke dag tot een maximum boven 30 graden. Dit is wel uniek, nooit eerder is een serie van vier tropische dagen zo laat in het jaar gemeten.

Rustige septemberweek op komst

Dit weekend beginnen we op sommige plaatsen met mist. Als dat verdwenen is komt de zon op veel plaatsen tevoorschijn. In het noordoosten kan wat regen vallen. Het wordt 21 tot 23 graden bij een matige noordenwind. Zondag is het zo goed als droog en wisselen stapelwolken en zonnige perioden elkaar af. Het wordt 20 graden in het oosten tot 22 in het (zuid)westen. Daarmee is het ruim 10 graden kouder dan de afgelopen dagen. Toch is van koud weer geen sprake, normaal is het een graad of 18.

De dagen daarna is het rustig septemberweer met wolkenvelden en zo nu en dan zon. De kans op een bui is klein en het wordt 19-20 graden. Dagelijks is in de nacht en vroege ochtend kans op (dichte) mistbanken. Het koelt daarbij flink af naar een graad of 9.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Na zes dagen is de hittegolf in Arcen voorbij. Het kwam zelfs tot een serie van vier tropische septemberdagen en […] Lees meer

Na zes dagen is de hittegolf in Arcen voorbij. Het kwam zelfs tot een serie van vier tropische septemberdagen en […] Lees meer